Lilahagyma csatni

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 4-5 fej lilahagyma
  • 3-4 ek méz
  • 3 ek barna cukor
  • 1 mk só
  • 1 tk kakukkfű
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 3 dl édes vörösbor
  • 1 tk balzsam ecet
  • 3 ek olívaolaj

Elkészítése:

A hagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel.

Egy serpenyőbe olvasszuk fel a mézet, majd adjuk hozzá a barna cukrot és pár pillanat alatt, állandó keverés mellett, karamellizáljuk meg.

Ezután adjuk hozzá az olívaolajat, és a vékonyra felszeletelt hagymát, majd szórjuk meg a sóval, keverjük alaposan össze és addig pároljuk, még kissé összeesik.

Ezután ízlés szerint szórjuk meg őrölt színes borssal, és kakukkfűvel, adjuk hozzá a balzsam ecetet, majd öntsük fel annyi vörösborral, hogy éppen csak ellepje.

Fedjük le a serpenyőt, majd addig pároljuk míg a hagyma puhára párolódik és a bor szinte teljesen elpárolog (lehetőleg ne teljesen fedjük le, hogy a folyadék eltudjon párologni).

Az elkészült hagymát még melegen tálalhatjuk sült húsok mellé, de kihűtve pitébe is tehetjük töltelékként.