Mentás-gyömbéres bodzaital recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 5 L-es üveghez:
- 13-15 db (erdei) bodzavirág
- 4 nagy citrom
- 2 db citrom és 10-12 szem citrompótló (feloldva)
- 12-15 szem citrompótló (feloldva)
- 1 kisujjnyi gyömbér
- 3 nagyobb friss szál citrus-menta
- 15 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
- 2 ek kristályos méz
- csapvíz
Elkészítése:
Egy edényben 1 liter vizet felforralunk, majd feloldjuk benne a cukrot és a kristályos mézet.
A tiszta, mindenféle mentes bodzáról egy ollóval levagdossuk a virágokat úgy, hogy a lehető legkevesebb szár maradjon rajtuk (az aromás virágporra különösen ügyeljünk, mert az a lelke), a mentáról letépkedjük a leveleket, a gyömbért sajtreszelőn lereszeljük és a citromokból 3-at kifacsarunk, egyet pedig negyedelt szeletekre felvágunk.
Az 5 literes dunsztosüvegbe beletesszük a hozzávalókat, majd a visszahűtött cukros-mézet és sima csapvízzel felöntjük. Fakanállal kissé átkeverjük, a tetejét lekötjük (fedő hiányában én egy nejlonzacskót gumiztam rá) és betesszük a hűtőszekrénybe 24 órára, ezalatt egyszer kivehetjük és ismét megkeverjük.
Másnap leszűrjük és üvegekben vagy petpalackban lezárva, hűtve tároljuk.
Isteni finom és rendkívül gazdag ízű hűsítő ital, ami 3-4 nap múlva is megállja a helyét!
Egészségünkre! :)