Mentás-gyömbéres bodzaital

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mentás-gyömbéres bodzaital

Hozzávalók egy 5 L-es üveghez:

  • 13-15 db (erdei) bodzavirág
  • 4 nagy citrom
  • 2 db citrom és 10-12 szem citrompótló (feloldva)
  • 12-15 szem citrompótló (feloldva)
  • 1 kisujjnyi gyömbér
  • 3 nagyobb friss szál citrus-menta
  • 15 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
  • 2 ek kristályos méz
  • csapvíz

Elkészítése:

Egy edényben 1 liter vizet felforralunk, majd feloldjuk benne a cukrot és a kristályos mézet.

A tiszta, mindenféle mentes bodzáról egy ollóval levagdossuk a virágokat úgy, hogy a lehető legkevesebb szár maradjon rajtuk (az aromás virágporra különösen ügyeljünk, mert az a lelke), a mentáról letépkedjük a leveleket, a gyömbért sajtreszelőn lereszeljük és a citromokból 3-at kifacsarunk, egyet pedig negyedelt szeletekre felvágunk.

Az 5 literes dunsztosüvegbe beletesszük a hozzávalókat, majd a visszahűtött cukros-mézet és sima csapvízzel felöntjük. Fakanállal kissé átkeverjük, a tetejét lekötjük (fedő hiányában én egy nejlonzacskót gumiztam rá) és betesszük a hűtőszekrénybe 24 órára, ezalatt egyszer kivehetjük és ismét megkeverjük.

Másnap leszűrjük és üvegekben vagy petpalackban lezárva, hűtve tároljuk.

Isteni finom és rendkívül gazdag ízű hűsítő ital, ami 3-4 nap múlva is megállja a helyét!

Egészségünkre! :)