Sárga túró recept
Hozzávalók:
- 20 db friss házi FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 liter tej
- fél kg cukor (nem kell megijedni, nagy része kicsöpög, csak ahhoz kell, hogy jól összeálljon)
- fél csomag arany mazsola
- 1 csipet só
Elkészítése:
A tejet egy nagyobb edényben (amiben nem ég le a tej) felforraljuk.
Közben a tojásokat egy tálba felütjük és géppel vagy fakanállal alaposan eldolgozzuk. Hozzátesszük a cukrot, a csipet sót, az előzőleg megmosott és jól lecsöpögtetett mazsolát. Ha a tej forrni kezd, állandó kavarás mellett óvatosan beleöntjük a tojásos masszát.
A lángot kicsit visszavesszük és állandóan kavarjuk addig, amíg a tojások ki nem csapódnak.
Ekkor el kezd túrósodni, addig főzzük – a kavarást nem abbahagyva – amíg a túró tetején az író meg nem jelenik.
Ekkor elzárjuk a tüzet és előkészítünk egy nagy tálat, beborítva egy ritka szövésű négyzet alakú konyharuhával.
Ebbe öntjük a túrót, óvatosan lecsöpögtetjük és összefogva a konyharuha négy sarkát, még forrón gömb alakúra formázzuk.
Egy jó erős zsinórral összekötjük és a ház leghűvösebb részén egy éjszakára felakasztjuk kicsöpögtetni. Én egy szobalétra két foka közé egy nyújtófát teszek, erre kötöm a túrót és alá egy tálat. Másnap a kötözött résznél egyenesre vágom és tányérra rakva hűtőbe teszem.
Tipp:
Gyönyörű szép sárga, gömb alakú, mazsolás „túrót” (inkább sajthoz hasonlít) kapunk, amit szeletelve tálalunk.
Ekkora mennyiségből egy közepes méretű káposzta fej nagyságú túrót kapunk. Kisebb mennyiségben is el lehet készíteni, arányosítva a hozzávalókat.