Hidegtál recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Franciasaláta:
- 3 darab sárgarépa
- 3 darab fehérrépa
- 20 dkg zöldborsó
- 2 főtt krumpli
- 2 alma
- 3 kisebb savanyú uborka
Majonéz:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2,5 dl étolaj
- csipet só
- 1 evőkanál mustár
- ízlés szerint fehér bors és citromlé
Tartármártás:
- az elkészített majonéz
- 1 dl tejföl
- ízlés szerint mustár, cukor
- pici só, bors, citromlé
Kaszinótojás:
- 8 darab főtt FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- tartármártás
- ízlés szerint petrezselyemzöld
Besamel:
- 2 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tej
- ízlés szerint cukor, só, bors, torma
Sonkatekercs:
- 10 szelet sonka
- besamel
Elkészítése:
Franciasaláta:
Azzal kezdjük az egész műveletet, hogy 3 tojásból sűrű majonézt készítünk, amit összekeverünk 1 dl tejföllel, ízesítjük mustárral, cukorral, őrölt borssal, pici sóval és citromlével.
A sárgarépát, fehérrépát kis kockákra vágjuk és enyhén sós forrásban lévő vízben megfőzzük (vigyázzunk, ne főzzük szét!).
Szűrőkanál segítségével egy mély tálba szedjük a megfőtt répakockákat, majd a vízbe szórjuk a borsót. Ha az is megfőtt kiszedjük és a burgonyákat is megfőzzük a vízben.
Ha a zöldségek kihűltek, hozzákockázzuk a főtt burgonyát, az almát és az uborkát, majd leöntjük a tartármártás 2/3-ad részével, alaposan összekeverjük.
Kaszinótojás:
A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, félbevágjuk, majd a sárgájukat kikaparjuk, sózzuk, borsozzuk és annyi tartárt adunk hozzá, hogy krémes állagú legyen, az apróra vágott petrezselymet hozzáadva habosra keverjük.
A tojáskrémet visszatöltjük a tojásfehérjék üregébe és a töltött felükkel lefelé a franciasalátára rakosgatjuk őket, majd a maradék 1/3-ad tartármártást vékony sugárban rájuk csorgatjuk, úgy, hogy mindenütt befedje.
Sonkatekercs:
Besamel mártást készítünk: 2 dkg vajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet, felengedjük 2 dl hideg tejjel és állandóan kevergetve sűrű mártássá forraljuk.
Ha kihűlt ízlés szerinti mennyiségben hozzákeverjük az ecetes tormát, picit cukrozzuk, sózzuk és borsozzuk. Az ízesített besamellel megtöltjük a sonkaszeleteket, felgöngyöljük roládnak, a tálra rakjuk.
A maradék krémet habzsákba tesszük, a sonkatekercs végeit és tetejét megdíszítjük vele,petrezselyemzölddel is díszítjük.