Hidegtál

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Hidegtál

Hozzávalók:
Franciasaláta:

  • 3 darab sárgarépa
  • 3 darab fehérrépa
  • 20 dkg zöldborsó
  • 2 főtt krumpli
  • 2 alma
  • 3 kisebb savanyú uborka

Majonéz:

  • 3 tojás
  • 2,5 dl étolaj
  • csipet só
  • 1 evőkanál mustár
  • ízlés szerint fehér bors és citromlé

Tartármártás:

  • az elkészített majonéz
  • 1 dl tejföl
  • ízlés szerint mustár, cukor
  • pici só, bors, citromlé

Kaszinótojás:

  • 8 darab főtt tojás
  • tartármártás
  • ízlés szerint petrezselyemzöld

Besamel:

  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • ízlés szerint cukor, só, bors, torma

Sonkatekercs:

  • 10 szelet sonka
  • besamel

Elkészítése:

Franciasaláta:

Azzal kezdjük az egész műveletet, hogy 3 tojásból sűrű majonézt készítünk, amit összekeverünk 1 dl tejföllel, ízesítjük mustárral, cukorral, őrölt borssal, pici sóval és citromlével.

A sárgarépát, fehérrépát kis kockákra vágjuk és enyhén sós forrásban lévő vízben megfőzzük (vigyázzunk, ne főzzük szét!).

Szűrőkanál segítségével egy mély tálba szedjük a megfőtt répakockákat, majd a vízbe szórjuk a borsót. Ha az is megfőtt kiszedjük és a burgonyákat is megfőzzük a vízben.

Ha a zöldségek kihűltek, hozzákockázzuk a főtt burgonyát, az almát és az uborkát, majd leöntjük a tartármártás 2/3-ad részével, alaposan összekeverjük.

Kaszinótojás:

A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, félbevágjuk, majd a sárgájukat kikaparjuk, sózzuk, borsozzuk és annyi tartárt adunk hozzá, hogy krémes állagú legyen, az apróra vágott petrezselymet hozzáadva habosra keverjük.

A tojáskrémet visszatöltjük a tojásfehérjék üregébe és a töltött felükkel lefelé a franciasalátára rakosgatjuk őket, majd a maradék 1/3-ad tartármártást vékony sugárban rájuk csorgatjuk, úgy, hogy mindenütt befedje.

Sonkatekercs:

Besamel mártást készítünk: 2 dkg vajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet, felengedjük 2 dl hideg tejjel és állandóan kevergetve sűrű mártássá forraljuk.

Ha kihűlt ízlés szerinti mennyiségben hozzákeverjük az ecetes tormát, picit cukrozzuk, sózzuk és borsozzuk. Az ízesített besamellel megtöltjük a sonkaszeleteket, felgöngyöljük roládnak, a tálra rakjuk.

A maradék krémet habzsákba tesszük, a sonkatekercs végeit és tetejét megdíszítjük vele,petrezselyemzölddel is díszítjük.