Tokhal paprikás recept

Hozzávalók:
- 1,5 kg tokhal
- 20 dkg füstölt szalonna
- 4 fej közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 közepes paprika
- 2 nagyobb paradicsom
- 1 evőkanál törött paprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál 33 %-os tejszín
- 1 csapott evőkanál finomliszt
Elkészítése:
A tokhalat nyúzzuk meg, majd vágjuk kisebb darabokra. A konyhakészre előkészített halat enyhén sózzuk le és hagyjuk állni a sóban 1-2 órát.
A szalonnát vágjuk kisebb kockákra és süssük ki a zsírját. Ha megpirultak, vegyük ki a zsírból.
A kisütött zsiradékon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd adjuk hozzá a törött paprikát.
Adjuk a hagymás keverékhez az apróra vágott paprikát és paradicsomot. Öntsük fel kb 1,5 liter vízzel, majd alacsony lángon főzzük kb 1 órát az alaplevet. Amikor a hagyma, a paprika és a paradicsom is szétfőtt, kész az alaplevünk.
A lisztet keverjük ki kb 3 evőkanál vízzel, adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt, majd keverjük simára. Merjünk ki egy keveset a forró léből és keverjük simára a tejfölös habarásban.
Folyamatos keverés mellett adjuk a habarást az alapunkhoz. Nem kell, hogy a sűrítés során az alap túl sűrű legyen, mert még a halhús főzése közben is sűrűsödik a mártás.
Tegyük a halhúst a mártásba és 15-20 perc alatt főzzük készre a haldarabokat. Kóstoljuk meg és ha kell, akkor még ízesítsük sóval, borssal.
Tipp:
A tejszínt azért teszek bele a habarásba, mert kicsit selymesebbé teszi a mártást. A paradicsom héját mielőtt apró kockára vágnám, lehúzom, így könnyebben fog megfőni az alaplében és nem marad meg a mártásban a kemény héja.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »