Tokhal paprikás recept

Hozzávalók:
- 1,5 kg tokhal
- 20 dkg füstölt szalonna
- 4 fej közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 közepes paprika
- 2 nagyobb paradicsom
- 1 evőkanál törött paprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál 33 %-os tejszín
- 1 csapott evőkanál finomliszt
Elkészítése:
A tokhalat nyúzzuk meg, majd vágjuk kisebb darabokra. A konyhakészre előkészített halat enyhén sózzuk le és hagyjuk állni a sóban 1-2 órát.
A szalonnát vágjuk kisebb kockákra és süssük ki a zsírját. Ha megpirultak, vegyük ki a zsírból.
A kisütött zsiradékon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd adjuk hozzá a törött paprikát.
Adjuk a hagymás keverékhez az apróra vágott paprikát és paradicsomot. Öntsük fel kb 1,5 liter vízzel, majd alacsony lángon főzzük kb 1 órát az alaplevet. Amikor a hagyma, a paprika és a paradicsom is szétfőtt, kész az alaplevünk.
A lisztet keverjük ki kb 3 evőkanál vízzel, adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt, majd keverjük simára. Merjünk ki egy keveset a forró léből és keverjük simára a tejfölös habarásban.
Folyamatos keverés mellett adjuk a habarást az alapunkhoz. Nem kell, hogy a sűrítés során az alap túl sűrű legyen, mert még a halhús főzése közben is sűrűsödik a mártás.
Tegyük a halhúst a mártásba és 15-20 perc alatt főzzük készre a haldarabokat. Kóstoljuk meg és ha kell, akkor még ízesítsük sóval, borssal.
Tipp:
A tejszínt azért teszek bele a habarásba, mert kicsit selymesebbé teszi a mártást. A paradicsom héját mielőtt apró kockára vágnám, lehúzom, így könnyebben fog megfőni az alaplében és nem marad meg a mártásban a kemény héja.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »