Tokhal paprikás recept

Hozzávalók:
- 1,5 kg tokhal
- 20 dkg füstölt szalonna
- 4 fej közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 közepes paprika
- 2 nagyobb paradicsom
- 1 evőkanál törött paprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál 33 %-os tejszín
- 1 csapott evőkanál finomliszt
Elkészítése:
A tokhalat nyúzzuk meg, majd vágjuk kisebb darabokra. A konyhakészre előkészített halat enyhén sózzuk le és hagyjuk állni a sóban 1-2 órát.
A szalonnát vágjuk kisebb kockákra és süssük ki a zsírját. Ha megpirultak, vegyük ki a zsírból.
A kisütött zsiradékon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd adjuk hozzá a törött paprikát.
Adjuk a hagymás keverékhez az apróra vágott paprikát és paradicsomot. Öntsük fel kb 1,5 liter vízzel, majd alacsony lángon főzzük kb 1 órát az alaplevet. Amikor a hagyma, a paprika és a paradicsom is szétfőtt, kész az alaplevünk.
A lisztet keverjük ki kb 3 evőkanál vízzel, adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt, majd keverjük simára. Merjünk ki egy keveset a forró léből és keverjük simára a tejfölös habarásban.
Folyamatos keverés mellett adjuk a habarást az alapunkhoz. Nem kell, hogy a sűrítés során az alap túl sűrű legyen, mert még a halhús főzése közben is sűrűsödik a mártás.
Tegyük a halhúst a mártásba és 15-20 perc alatt főzzük készre a haldarabokat. Kóstoljuk meg és ha kell, akkor még ízesítsük sóval, borssal.
Tipp:
A tejszínt azért teszek bele a habarásba, mert kicsit selymesebbé teszi a mártást. A paradicsom héját mielőtt apró kockára vágnám, lehúzom, így könnyebben fog megfőni az alaplében és nem marad meg a mártásban a kemény héja.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »