Halkocsonya recept
Hozzávalók:
- 4 szelet ponty
- 16 pontyfej
- 1 fej fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1/2 zellergumó
- 1 karalábé
- só
- halfűszer
- a díszítéshez 1 citrom
Elkészítése:
A halfejeket megtisztítjuk, a kopoltyúkat és a fogakat eltávolítjuk.
A szeleteket és a fejeket besózzuk és a halfűszerrel is jól megszórjuk.
A zöldségeket megtisztítjuk és egészben hagyjuk.
Egy nagyobb fazékban feltesszük főni a hozzávalókat a citrom és a halszeletek kivételével. Annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen csak ellepje.
Négy-öt órán át főzzük, épphogy csak pezsegjen. Mint a jó húslevest, úgy főzzük, de azért időnként kavarjuk is meg. Ha szükséges, pótoljuk a vizet.
A halszeleteket egy krumplisütő kosárba tesszük és 15 percig lógassuk bele a kocsonyába, majd vegyük ki, ha megfőtt.
Nagyon apró nyílású szűrőn szűrjük le a kocsonyát, de tegyünk a szűrőbe egy konyhai törlőt, hogy a zsírt is megfogjuk ezzel.
Osszuk el a tányérokba a levet és a halszeleteket. Tegyük hideg helyre a tányérokat, hadd aludjanak meg a kocsonyáink.