Halkocsonya

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
300 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 4 szelet ponty
  • 16 pontyfej
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1/2 zellergumó
  • 1 karalábé
  • halfűszer
  • a díszítéshez 1 citrom

Elkészítése:

A halfejeket megtisztítjuk, a kopoltyúkat és a fogakat eltávolítjuk.

A szeleteket és a fejeket besózzuk és a halfűszerrel is jól megszórjuk.

A zöldségeket megtisztítjuk és egészben hagyjuk.

Egy nagyobb fazékban feltesszük főni a hozzávalókat a citrom és a halszeletek kivételével. Annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen csak ellepje.

Négy-öt órán át főzzük, épphogy csak pezsegjen. Mint a jó húslevest, úgy főzzük, de azért időnként kavarjuk is meg. Ha szükséges, pótoljuk a vizet.

A halszeleteket egy krumplisütő kosárba tesszük és 15 percig lógassuk bele a kocsonyába, majd vegyük ki, ha megfőtt.
Nagyon apró nyílású szűrőn szűrjük le a kocsonyát, de tegyünk a szűrőbe egy konyhai törlőt, hogy a zsírt is megfogjuk ezzel.

Osszuk el a tányérokba a levet és a halszeleteket. Tegyük hideg helyre a tányérokat, hadd aludjanak meg a kocsonyáink.