Halfasírt joghurtos-majonézes reteksalátával recept
Hozzávalók:
Fasírthoz:
- 40 dkg alaszkai tőkehalfilé (mirelit)
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 csipet só
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma apróra reszelve
- ízlés szerint petrezselyem (elhagyható)
- 3-4 ek zsemlemorzsa
- 1 ek (olíva)olaj a sütéshez
Salátához:
- 1 csomag hónapos retek
- 2-3 jégsaláta levél
- 2 ek natúr joghurt
- 2 ek majonéz
- 1-2 csepp mustár
- csipet bors
- fél csipet só
Elkészítése:
A halfilét kiolvasztom, papírtörlővel leitatom róla a vizet.
Az olajat felforrósítom és a halszeletek mindkét oldalát elősütöm rajta.
A hagymát megtisztítom, felaprítom, a petrezselymet is apróra vágom. Az átsült halat egy mélyebb edénybe teszem és a többi hozzávalóval együtt, kézzel alaposan összegyúrom. Ha szükséges, lehet hozzá szórni még egy kevés zsemlemorzsát, hogy könnyebben formázható legyen.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelek. A halhúsos masszából pingpong labda nagyságú golyókat formálok, picit ellapítom, majd a tepsire teszem.
200 fokos sütőben pirosra sütöm a fasírtokat.
A salátához a joghurtot és a majonézt egy tálkába teszem, sózom, borsozom, hozzáadom a mustárt (tényleg csak 1-2 csepp legyen, ha ennél több, teljesen elrontja az összhatást!) és jól elkeverem. A retket megtisztítom, megmosom, felnegyedelem és a joghurtos alapba forgatom. A jégsaláta leveleket összedarabolom, majd azt is a salátába keverem.
Nagyon finom, könnyű, mégis laktató étel.