Sütőben készült lencsefőzelék recept
Hozzávalók:
- 25 dkg lencse beáztatva
- 2 db babérlevél
- 1 sárgarépa
- 1 kisebb zeller fele
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- 2 ek almaecet
- 1 púpos ek (barna)cukor
- 1 ek mustár (akár mézzel ízesítve)
Feltéthez:
- 2 narancs
- 1 ek mustár (akár mézzel ízesítve)
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
- 2 ek narancslekvár
- 1 ek (barna)cukor
- 50 dkg füstölt kolozsvári szalonna vagy sonka egészben
- 8 szem szegfűszeg
Elkészítése:
Az előző nap beáztatott lencséről leöntjük a vizet, majd annyi friss vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje.
Egy nagy, öntöttvas lábasban érdemes készíteni, amit be lehet tenni a sütőbe is.
A lencséhez tesszük az egész sárgarépát, zellert, hagymát, fokhagyma gerezdeket, babérlevelet, sózzuk és borsozzuk.
A füstölt szalonnát vagy sonkát megtűzdeljük szegfűszeggel és a lencsére ültetjük.
A lábast fedővel együtt a sütőbe tesszük és kb 60 percig sütjük-pároljuk 150 fokon.
Amikor megpuhult a lencse, akkor kiemeljük belőle a szalonnát és megkenjük a narancsos mázzal.
Ehhez összekeverjük a narancslekvárt a narancs reszelt héjával és levével, a mustárral és a fokhagymával, valamint a cukorral.
A sütőt a legmagasabb (vagy grill) fokozatra kapcsoljuk és a húst egy alufóliával bélelt tepsiben kb 15 percig sütjük, amíg a máz rákaramellizálódik. Szeletelés előtt 15 percig pihentetjük.
Közben befejezzük a lencsefőzeléket. A babérlevelet eltávolítjuk. A lencse 1/3-át szűrőkanállal kivesszük, majd egy kevés főzőlével és a mustárral, ecettel és a cukorral, majd zöldségekkel együtt simára tumixoljuk (vagy botmixerrel pürésítjük).
Visszakeverjük a lencse másik részébe, ezzel sűrítjük be.
A kész főzeléket a felszeletelt szalonnával vagy sonkával tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »









