Sárgaborsópüré recept
Hozzávalók:
- 40 dkg sárgaborsó
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 kis fej vöröshagyma
- só
- késhegynyi pirospaprika
Elkészítés:
A borsót átválogatjuk, majd egy éjjelen át hideg vízben megáztatjuk. Másnap ebben az áztatóvízben tesszük fel főni, és fedő alatt addig puhítjuk, amíg a borsószemek szét nem esnek. Vigyázzunk, ha a levét közben elfövi, vízzel pótolni kell, és az alja is odakap, ha közben nem kevergetjük fel. Kuktában soha nem szabad főzni, mert a borsó gőze a szelepet eltömi, és a kukta felrobbanhat! Az olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, a liszttel meghintjük, és kevergetve a végén paprikával ízesítve barna rántást készítünk belőle.
Egy kevés hideg vízzel felengedve, a sárgaborsóhoz öntjük. Nem forraljuk fel, hanem tésztaszűrőn keresztül egy másik lábasba áttöltjük, a még egészben maradt borsószemeket fakanállal a lyukakon áttörjük. (Nem jó turmixgépben szétverni, mert a borsóhéj darabos marad!) Csak ezután forraljuk fel, megsózzuk, és ha kell, még egy kevés vizet öntünk hozzá.
Nagyon jó, ha a tálon karikákra vágott, lisztben megforgatott, bő, forró olajban ropogósra sütött hagymát szórunk a tetejére. Melegítésnél ismét vízzel hígítjuk, kevergetjük, mert az állás során nagyon besűrűsödik.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »









