Sárgaborsópüré recept
- Hozzávalók:
- 40 dkg sárgaborsó
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 kis fej vöröshagyma
- só
- késhegynyi pirospaprika
Elkészítés:
A borsót átválogatjuk, majd egy éjjelen át hideg vízben megáztatjuk. Másnap ebben az áztatóvízben tesszük fel főni, és fedő alatt addig puhítjuk, amíg a borsószemek szét nem esnek. Vigyázzunk, ha a levét közben elfövi, vízzel pótolni kell, és az alja is odakap, ha közben nem kevergetjük fel. Kuktában soha nem szabad főzni, mert a borsó gőze a szelepet eltömi, és a kukta felrobbanhat! Az olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, a liszttel meghintjük, és kevergetve a végén paprikával ízesítve barna rántást készítünk belőle. Egy kevés hideg vízzel felengedve, a sárgaborsóhoz öntjük. Nem forraljuk fel, hanem tésztaszűrőn keresztül egy másik lábasba áttöltjük, a még egészben maradt borsószemeket fakanállal a lyukakon áttörjük. (Nem jó turmixgépben szétverni, mert a borsóhéj darabos marad!) Csak ezután forraljuk fel, megsózzuk, és ha kell, még egy kevés vizet öntünk hozzá. Nagyon jó, ha a tálon karikákra vágott, lisztben megforgatott, bő, forró olajban ropogósra sütött hagymát szórunk a tetejére. Melegítésnél ismét vízzel hígítjuk, kevergetjük, mert az állás során nagyon besűrűsödik.