Sárgabarackos mazsolás csatni (chutney) recept
Hozzávalók:
- 1 kg sárgabarack
- 2 ek ghí (vegán változatban kókuszzsír)
- 3 ek citromlé
- 1 dl víz
- 1 kis fahájrúd
- 1/2 tk kalinji (fekete hagymamag)
- 1/2 ek finomra reszelt gyömbér
- 85 g mazsola
- 1/4 tk só
- 1/8 tk szárított, tört chili
- ha édesszájú vagy akkor 75 g teljes értékű barna nádcukor
Elkészítése:
A barackot alaposan mosd meg, magozd ki és vágd vékony szeletekre.
A ghít vagy olajat közepes lángon hevítsd fel. A forró zsiradékban tedd bele a fahéjrudat, kalinjit, gyömbért és a chilit. Picit pirítsd meg ( fél perc kb) add hozzá a többi alapanyagot és forrald fel, majd mérsékelt lángon, folyamatosan kevergetve addig főzd, míg sűrű, fényes, mázas nem lesz. kb 30 perc
Fogyaszthatod pakorával vagy bármilyen étel mellé.
Melegen vagy hidegen tálalhatod, hűben tárolható néhány napig.
Jó étvágyat kívánok:)
Tipp:
A csatni (chuetney), ami feldobja az ételed, segíti az emésztést:) Édes, sós, csípős, savanyú mindez egyben:) Kiváló étvágycsináló, emésztést segítő és segít kiemelni az ételek ízét. Minden ételt élvezetesebbé tesz. Az ájurvéda és az indiai konyha szinte minden étkezéshez készít valamilyen csatnit.
A csatnikat fogyaszthatod melegen vagy hidegen is.
Az idei Nyári Jóga Elvonuláson sárgabarackos csatnit készítettünk a paprika és cukkini pakorákhoz:) Minden jógatáborban a pakora a legnagyobb siker, ez idén sem volt máshogyan:) Pakora receptéjét itt találod.