Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Pikáns májpástétom, citrusos gyümölcs aszpikkal recept

Pikáns májpástétom, citrusos gyümölcs aszpikkal
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    A pácoláshoz:

    • 200 ml tej
    • 1 gerezd zúzott fokhagyma
    • 1 tk majoránna

    A pástétomhoz:

    • 500 g sertésmáj
    • 1-1 ek zsír és vaj
    • 1 db közepes lila hagyma
    • 2 ek Donum Terrae Diókrém
    • 1 gerezd zúzott fokhagyma
    • 1 tk friss majoránna
    • tengeri só
    • színes borskeverék
    • 2-3 friss zsálya levélke (vagy 1 kk szárított)
    • 30 g aszalt sárgabarack

    A gyümölcsös aszpikhoz:

    • 2 nagyobb narancs
    • 30 g aszalt sárgabarack
    • 1 tk citromlé
    • 3 ek barna cukor
    • zselatin ( a gyümölcspép mennyiségéhez igazítva)

    Elkészítése:

    A pástétom elkészítése:

    A sertésmájat vékony csíkokra vágjuk és egy éjszakára,  tej-fokhagyma -majoránna páclében áztatva, hűtőszekrényben tároljuk. Másnap a májat szűrőbe téve lecsepegtetjük. Serpenyőben vaj/zsír keveréket olvasztunk, amiben üvegesre pároljuk az apró kockákra vágott lila hagymát. Enyhén sózzuk, majd a csíkokra vágott májat is rátesszük. Fűszerezzük friss majoránna és zsálya levelekkel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

    És itt jön a csavar! :D 2 csapott evőkanálnyi Donum Terrae Diókrém is bele kerül. Készre főzzük a pástétom alapunkat és botmixer segítségével krémes állagúra pürésítjük.  Az aszalt sárgabarackot kis kockákra vágva hozzá keverjük.

    A gyümölcsös aszpik elkészítése:

    Miközben fő a pástétom alap, addig elkészítjük a gyümölcsös aszpikot.

    Az egyik narancs héját lereszeljük és lábasba tesszük. A nagyobbacska narancsoknak, késsel levágjuk a héját és a gyümölcs húst darabokra vágva, szintén a lábasba tesszük.

    Aszalt barackokat is feldaraboljuk a narancsok mellé és meglocsoljuk egy kevéske citromlével, valamint barna cukorral édesíthetünk rajta, ízlés szerint.

    Közepes lángon 10-15 percig fedő alatt pároljuk, majd mérőedénybe öntve, botmixerrel pürésítjük. Minden deciliter gyümölcspéphez egy teáskanálnyi zselatint teszünk, majd vissza tesszük melegedni a tűzhelyre. Szilikon muffin formákba elosztva, hűtőbe téve, dermedni hagyjuk.

    Erre a gyümölcsös aszpikra kanalazzuk a langyosra hűlt pástétomot és frissen tartó fóliával letakarva 1-2 órára, fagyasztó szekrénybe tesszük.

    Kötényeket felkötni! Főzzetek finomakat :D

    Tipp:

    Szilikon forma helyett adagolhatjuk tetszésünknek megfelelő tárolóba is, de nekem ez bizonyult a legmegfelelőbbnek, mivel így kis adagokban bármikor elővehető egy-két adagnyi pástétom “korong”. Fagyasztóból kivéve, forró vízbe mártott késsel szépen szeletelhető.

    Ropogós pirítóssal és a karakteres, diós ízű Rukkola salátával kínáltam. Fehér száraz bort ajánlanék mellé “kísérőként” A nem túl édes citrusos zselé lágyított  a máj természet adta, enyhén kesernyés ízén.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá