Pikáns májpástétom, citrusos gyümölcs aszpikkal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A pácoláshoz:

  • 200 ml tej
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tk majoránna

A pástétomhoz:

  • 500 g sertésmáj
  • 1-1 ek zsír és vaj
  • 1 db közepes lila hagyma
  • 2 ek Donum Terrae Diókrém
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tk friss majoránna
  • tengeri só
  • színes borskeverék
  • 2-3 friss zsálya levélke (vagy 1 kk szárított)
  • 30 g aszalt sárgabarack

A gyümölcsös aszpikhoz:

  • 2 nagyobb narancs
  • 30 g aszalt sárgabarack
  • 1 tk citromlé
  • 3 ek barna cukor
  • zselatin ( a gyümölcspép mennyiségéhez igazítva)

Elkészítése:

A pástétom elkészítése:

A sertésmájat vékony csíkokra vágjuk és egy éjszakára,  tej-fokhagyma -majoránna páclében áztatva, hűtőszekrényben tároljuk. Másnap a májat szűrőbe téve lecsepegtetjük. Serpenyőben vaj/zsír keveréket olvasztunk, amiben üvegesre pároljuk az apró kockákra vágott lila hagymát. Enyhén sózzuk, majd a csíkokra vágott májat is rátesszük. Fűszerezzük friss majoránna és zsálya levelekkel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

És itt jön a csavar! :D 2 csapott evőkanálnyi Donum Terrae Diókrém is bele kerül. Készre főzzük a pástétom alapunkat és botmixer segítségével krémes állagúra pürésítjük.  Az aszalt sárgabarackot kis kockákra vágva hozzá keverjük.

A gyümölcsös aszpik elkészítése:

Miközben fő a pástétom alap, addig elkészítjük a gyümölcsös aszpikot.

Az egyik narancs héját lereszeljük és lábasba tesszük. A nagyobbacska narancsoknak, késsel levágjuk a héját és a gyümölcs húst darabokra vágva, szintén a lábasba tesszük.

Aszalt barackokat is feldaraboljuk a narancsok mellé és meglocsoljuk egy kevéske citromlével, valamint barna cukorral édesíthetünk rajta, ízlés szerint.

Közepes lángon 10-15 percig fedő alatt pároljuk, majd mérőedénybe öntve, botmixerrel pürésítjük. Minden deciliter gyümölcspéphez egy teáskanálnyi zselatint teszünk, majd vissza tesszük melegedni a tűzhelyre. Szilikon muffin formákba elosztva, hűtőbe téve, dermedni hagyjuk.

Erre a gyümölcsös aszpikra kanalazzuk a langyosra hűlt pástétomot és frissen tartó fóliával letakarva 1-2 órára, fagyasztó szekrénybe tesszük.

Kötényeket felkötni! Főzzetek finomakat :D

Tipp:

Szilikon forma helyett adagolhatjuk tetszésünknek megfelelő tárolóba is, de nekem ez bizonyult a legmegfelelőbbnek, mivel így kis adagokban bármikor elővehető egy-két adagnyi pástétom “korong”. Fagyasztóból kivéve, forró vízbe mártott késsel szépen szeletelhető.

Ropogós pirítóssal és a karakteres, diós ízű Rukkola salátával kínáltam. Fehér száraz bort ajánlanék mellé “kísérőként” A nem túl édes citrusos zselé lágyított  a máj természet adta, enyhén kesernyés ízén.