Hozzávalók:
A pácoláshoz:
A pástétomhoz:
A gyümölcsös aszpikhoz:
Elkészítése:
A sertésmájat vékony csíkokra vágjuk és egy éjszakára, tej-fokhagyma -majoránna páclében áztatva, hűtőszekrényben tároljuk. Másnap a májat szűrőbe téve lecsepegtetjük. Serpenyőben vaj/zsír keveréket olvasztunk, amiben üvegesre pároljuk az apró kockákra vágott lila hagymát. Enyhén sózzuk, majd a csíkokra vágott májat is rátesszük. Fűszerezzük friss majoránna és zsálya levelekkel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
És itt jön a csavar! :D 2 csapott evőkanálnyi Donum Terrae Diókrém is bele kerül. Készre főzzük a pástétom alapunkat és botmixer segítségével krémes állagúra pürésítjük. Az aszalt sárgabarackot kis kockákra vágva hozzá keverjük.
Miközben fő a pástétom alap, addig elkészítjük a gyümölcsös aszpikot.
Az egyik narancs héját lereszeljük és lábasba tesszük. A nagyobbacska narancsoknak, késsel levágjuk a héját és a gyümölcs húst darabokra vágva, szintén a lábasba tesszük.
Aszalt barackokat is feldaraboljuk a narancsok mellé és meglocsoljuk egy kevéske citromlével, valamint barna cukorral édesíthetünk rajta, ízlés szerint.
Közepes lángon 10-15 percig fedő alatt pároljuk, majd mérőedénybe öntve, botmixerrel pürésítjük. Minden deciliter gyümölcspéphez egy teáskanálnyi zselatint teszünk, majd vissza tesszük melegedni a tűzhelyre. Szilikon muffin formákba elosztva, hűtőbe téve, dermedni hagyjuk.
Erre a gyümölcsös aszpikra kanalazzuk a langyosra hűlt pástétomot és frissen tartó fóliával letakarva 1-2 órára, fagyasztó szekrénybe tesszük.
Kötényeket felkötni! Főzzetek finomakat :D
Szilikon forma helyett adagolhatjuk tetszésünknek megfelelő tárolóba is, de nekem ez bizonyult a legmegfelelőbbnek, mivel így kis adagokban bármikor elővehető egy-két adagnyi pástétom “korong”. Fagyasztóból kivéve, forró vízbe mártott késsel szépen szeletelhető.
Ropogós pirítóssal és a karakteres, diós ízű Rukkola salátával kínáltam. Fehér száraz bort ajánlanék mellé “kísérőként” A nem túl édes citrusos zselé lágyított a máj természet adta, enyhén kesernyés ízén.