Kecskesajt házilag recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 liter friss, nem hőkezelt házi kecsketej
- 2 evőkanál 5-10 %-os biológiai erjesztésű ecet
- 1 csapott ek só
- ízlés szerint zöldfűszer vagy más kedvelt fűszer használható (petrezselyemzöld, snidling, kömény, bazsalikom, zsálya, stb…)
Elkészítése:
A tejet egy lábosban forralni kezdjük, fakanállal kavargatjuk. Amikor gyöngyözve forr húzzuk le a tűzhelyről és keverjük el benne az ecetet.
Ha elég volt ennyi ecet bele, akkor az edény szélén kezd kiválni a savó (erre is számos recept található más oldalakon) és középen pedig összesűrűsödik a sajtnak való rész. Ha ez nem történik meg, tegyünk hozzá még egy kanál ecetet. Én ekkor beletettem a sót is.
Egy gézdarab segítségével öntsük le az írót és a szűrőként használt gézdarabon fennmaradó sajtot, kis gömböcként lógassuk fel úgy, hogy a maradék író is ki tudjon csepegni belőle.
Én kerek szitába tettem a gézt és így csepegtettem le, majd néhány órára két vágódeszka közé raktam (5-6 óra), ez idő alatt megkeményedik és már ehető, szeletelhető is.
Tipp:
Házi tehéntejből is készítettem, az is jó volt,de természetesen kecsketejből finomabb.