Túrós sztrapacska recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg krumpli (tisztítva mérve)
- 20 dkg liszt
- 1 közepes FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 púpos kk só
Továbbá:
- 10 dkg tehéntúró
- 3 ek tejföl
- 15 dkg szalonna
Elkészítése:
Egy nagyobb edényben sós vizet forralunk.
A krumplit megtisztítjuk, pépesre reszeljük, majd a tojással, liszttel, sóval nokedli sűrűségű masszává keverjük.
Ha gyöngyözik a víz, nokedli szaggatóval beleszaggatjuk a tésztát.
Ha a tészták feljöttek a víz tetejére, még hagyjuk 2-3 percet főni.
Leszűrjük, hideg, sós vízben átöblítjük, majd hagyjuk lecsöpögni.
A túrót alaposan áttörjük és a tejföllel jól elkeverjük.
A szalonnát a bőre nélkül apró darabokra vágjuk, majd egy serpenyőben zsírjára pirítjuk.
A pörcöt kiszedjük a zsírból, majd a tésztát átforgatjuk rajta, kicsit hagyjuk átmelegedni.
A túrós tejföllel és a pirított szalonnával kínáljuk.
Tipp:
Szeretem a hagyományos konyhát, de van úgy, hogy nem félek a változtatástól sem és eltérek a megszokottól. Ha valaki sztrapacskáról hall, akkor a juhtúró jut az eszébe. De ha épp nincs itthon, megteszi a tejföl és a tehéntúró is. Ez egy nem túl nagy adag, csak két felnőtté, mert a gyerekek nálunk sajnos nem szeretik ezt a fogást.