Túrós sztrapacska

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg krumpli (tisztítva mérve)
  • 20 dkg liszt
  • 1 közepes tojás
  • 1 púpos kk só

Továbbá:

  • 10 dkg tehéntúró
  • 3 ek tejföl
  • 15 dkg szalonna

Elkészítése:

Egy nagyobb edényben sós vizet forralunk.

A krumplit megtisztítjuk, pépesre reszeljük, majd a tojással, liszttel, sóval nokedli sűrűségű masszává keverjük.

Ha gyöngyözik a víz, nokedli szaggatóval beleszaggatjuk a tésztát.

Ha a tészták feljöttek a víz tetejére, még hagyjuk 2-3 percet főni.

Leszűrjük, hideg, sós vízben átöblítjük, majd hagyjuk lecsöpögni.

A túrót alaposan áttörjük és a tejföllel jól elkeverjük.

A szalonnát a bőre nélkül apró darabokra vágjuk, majd egy serpenyőben zsírjára pirítjuk.

A pörcöt kiszedjük a zsírból, majd a tésztát átforgatjuk rajta, kicsit hagyjuk átmelegedni.

A túrós tejföllel és a pirított szalonnával kínáljuk.

Tipp:

Szeretem a hagyományos konyhát, de van úgy, hogy nem félek a változtatástól sem és eltérek a megszokottól. Ha valaki sztrapacskáról hall, akkor a juhtúró jut az eszébe. De ha épp nincs itthon, megteszi a tejföl és a tehéntúró is. Ez egy nem túl nagy adag, csak két felnőtté, mert a gyerekek nálunk sajnos nem szeretik ezt a fogást.