Vegán töltött paprika recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Töltelék:
- 1 fej vöröshagyma
- 150 g szejtán (vagy másmilyen extrudált fehérje esetleg tofu)
- 100 g főtt lencse
- 300 g főtt rizs (nálunk fekete, de lehet barna, basmati..stb)
- 3 evőkanál zabpehely
- só
- bors
- 1 evőkanál füstölt fűszerpaprika
- őrölt kömény
- 4 gerezd fokhagyma
- olaj
Mártás:
- 50 g olaj
- 2 evőkanál barna rizsliszt (lehet barna is)
- só
- bors
- cukor
- 500 ml paradicsomlé
Továbbá:
- 6 darab TV paprika
Elkészítése:
Töltelék:
A szejtánt késsel vagy késes robotgéppel darált hús méretű darabokra vágjuk. Ha extrudált fehérjével dolgozunk, azt áztassuk be forró vízbe, majd alaposan nyomkodjuk ki felhasználás előtt. Kevés olajon süssük pirosra az apírtott szejtánt (vagy szóját), ezután tegyük félre.
A vöröshagymát hámozzuk meg és daraboljuk apróra. Kevés olajat forrósítsunk fel egy serpenőyben, majd kezdjük el dinsztelni rajta a hagymát. Mikor kissé összeesett a hagyma, akkor adjuk hozzá az elősütött szejánt (szóját, morzsolt tofut..amelyiket használjuk). Keverjük össze, majd adjuk hozzá a lencsét is (természetesen más hüvelyes is használható, csak előtte főzzük meg) és a rizst.
Az egészet alaposan keverjük össze, majd fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, zúzott fokhagymával és a paprikával. Keverjük össze, kóstoljuk és fűszerezzük bátran, ha még igényli. Keverjünk hozzá 2-3 evőkanálnyi zabpelyhet, hogy a felesleges nedvességet felszívja (hiába tűnik száraznak a töltelék, elbírja és amikor elkészül az étel sem lesz folytós).
Ha elkészült, akkor tegyük félre és hűtsük ki.
Mártás:
Az olajon pirítsuk meg a lisztet. Lassan öntsük fel a paradicsomlével és közben folyton keverjük, hogy ne legyen csomós. Így még nagyon sűrű a mártás, így higítsuk annyi vízzel, hogy tetszés szerinti sűrűségű legyen.
Sóval és borssal ízesítsük. Ha szeretjük a különleges ízeket, akkor tegyünk bele 1-2 zellerszárat és fél fej vöröshagymát.
Paprika előkészítése:
Ez a mennyiségű töltelék nekünk 6 nagyobb paprikába volt elegendő. Ha kisebb paprikád van, akkor többre lesz szükség. A paprikák csumáját vegyük ki, a hegyes felükön ejtsünk egy kb 2 cm-es bevágást (így töltés közben tud belőle távozni a levegő).
A kihűlt tölteléket töltsük bele a paprikákba.
Összeállítás:
A rotyogó mártásba tegyük bele a paprikákat és főzzük készre fedő alatt. Néha keverjük meg óvatosan, nehogy leégjen. Ha sűrűnek találjuk a mártást, akkor öntsük fel kevés vízzel. Közben kóstoljuk és ha szükséges, akkor ízesítsük még.
Amikor elkészült, akkor vegyük le a tűzről és ízlés szerint adjunk hozzá cukrot.
Tálalás:
A kész paprikát és mártást tálaljuk petrezselymes burgonyával vagy főtt burgonyával.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »