Vegán töltött paprika recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Töltelék:
- 1 fej vöröshagyma
- 150 g szejtán (vagy másmilyen extrudált fehérje esetleg tofu)
- 100 g főtt lencse
- 300 g főtt rizs (nálunk fekete, de lehet barna, basmati..stb)
- 3 evőkanál zabpehely
- só
- bors
- 1 evőkanál füstölt fűszerpaprika
- őrölt kömény
- 4 gerezd fokhagyma
- olaj
Mártás:
- 50 g olaj
- 2 evőkanál barna rizsliszt (lehet barna is)
- só
- bors
- cukor
- 500 ml paradicsomlé
Továbbá:
- 6 darab TV paprika
Elkészítése:
Töltelék:
A szejtánt késsel vagy késes robotgéppel darált hús méretű darabokra vágjuk. Ha extrudált fehérjével dolgozunk, azt áztassuk be forró vízbe, majd alaposan nyomkodjuk ki felhasználás előtt. Kevés olajon süssük pirosra az apírtott szejtánt (vagy szóját), ezután tegyük félre.
A vöröshagymát hámozzuk meg és daraboljuk apróra. Kevés olajat forrósítsunk fel egy serpenőyben, majd kezdjük el dinsztelni rajta a hagymát. Mikor kissé összeesett a hagyma, akkor adjuk hozzá az elősütött szejánt (szóját, morzsolt tofut..amelyiket használjuk). Keverjük össze, majd adjuk hozzá a lencsét is (természetesen más hüvelyes is használható, csak előtte főzzük meg) és a rizst.
Az egészet alaposan keverjük össze, majd fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, zúzott fokhagymával és a paprikával. Keverjük össze, kóstoljuk és fűszerezzük bátran, ha még igényli. Keverjünk hozzá 2-3 evőkanálnyi zabpelyhet, hogy a felesleges nedvességet felszívja (hiába tűnik száraznak a töltelék, elbírja és amikor elkészül az étel sem lesz folytós).
Ha elkészült, akkor tegyük félre és hűtsük ki.
Mártás:
Az olajon pirítsuk meg a lisztet. Lassan öntsük fel a paradicsomlével és közben folyton keverjük, hogy ne legyen csomós. Így még nagyon sűrű a mártás, így higítsuk annyi vízzel, hogy tetszés szerinti sűrűségű legyen.
Sóval és borssal ízesítsük. Ha szeretjük a különleges ízeket, akkor tegyünk bele 1-2 zellerszárat és fél fej vöröshagymát.
Paprika előkészítése:
Ez a mennyiségű töltelék nekünk 6 nagyobb paprikába volt elegendő. Ha kisebb paprikád van, akkor többre lesz szükség. A paprikák csumáját vegyük ki, a hegyes felükön ejtsünk egy kb 2 cm-es bevágást (így töltés közben tud belőle távozni a levegő).
A kihűlt tölteléket töltsük bele a paprikákba.
Összeállítás:
A rotyogó mártásba tegyük bele a paprikákat és főzzük készre fedő alatt. Néha keverjük meg óvatosan, nehogy leégjen. Ha sűrűnek találjuk a mártást, akkor öntsük fel kevés vízzel. Közben kóstoljuk és ha szükséges, akkor ízesítsük még.
Amikor elkészült, akkor vegyük le a tűzről és ízlés szerint adjunk hozzá cukrot.
Tálalás:
A kész paprikát és mártást tálaljuk petrezselymes burgonyával vagy főtt burgonyával.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »









