Töltött kápszta cserépedényben recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta
- 800 g sertés darálthús
- 1 kg savanyított káposzta
- 250 g rizs
- 1 nagy fej vöröshagyma
- ízlés szerint gersli (árpa gyöngye)
- füstölt hús
- liszt
- víz
- só, bors, fokhagyma, őrölt pirospaprika, babérlevél
Elkészítése:
A cserépedényt beáztatjuk használat előtt 1-2 órával langyos vízben.
A kelkáposztát leveleire szedjük, előkészítjük, majd sós vízben előfőzzük.
Elkészítjük a tölteléket, amihez a hagymát apróva vágjuk, kevés zsiradékon megfonnyasztjuk. Ízlés szerint petrezselyemzölddel, sóval és borssal ízesítjük.
A darálthúshoz keverjük a dinsztelt hagymát, rizst, sót, borsot, pirospaprikát. Gombócokat formálunk, majd hagyományos módon betöltjük az előfőzött kelkáposztalevelekbe.
Ha mindennel készen vagyunk, jöhet az étel felépítése. A cserépedény aljára savanyú káposzta 1/3-a kerül, megszórjuk gerslivel, fokhagymát karikázunk rá, megszórjuk liszttel. Beletesszük a füstölthúst és 1-2 kisebb babérlevelet. Jöhet egy sor töltelék, amit újabb savanyúkáposzta sor követ az előbb leírt feltétekkel. Addig rétegezzük, amíg el nem fogy az alapanyagunk. A végén felöntjük vízzel, hogy teljesen ellepje.
A sütőt a cserépedény miatt nem melegítjük elő. 160 °C-on kb. 2-2,5 órán át sütjük.
Mikor kész, a cserépedényben hagyjuk kihűlni.
Másnap tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk.