Rakott kelkáposzta másként recept
Hozzávalók:
- 80 dkg darált hús
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 20 dkg rizs
- 80 dkg kelkáposzta
- 3 dl tejföl
- ízlés szerint őrölt kömény, őrölt bors, majoránna, pirospaprika, só
- 1 dl olaj vagy füstölt szalonna zsírja
- 5 dkg margarin, zsemlemorzsa
Elkészítése:
A megmosott kelkáposztát sós vízben leforrázzuk, majd leveleire szedjük. A rizst megfőzzük, majd leszűrjük.
A finomra vágott hagymát olajon vagy zsíron megpirítjuk. Ha a hagyma megpirult, lehúzzuk a tűzhelyről, megszórjuk pirospaprikával és összekeverjük. Kevés vízzel felöntjük és átforraljuk, majd hozzáadjuk a húst és ízesítjük sóval, őrölt borssal, majd puhára pároljuk.
A megpárolt húst összekeverjük a párolt rizzsel.
A kelkáposzta levelekve töltjük a húsos keveréket, mint a töltött káposztánál.
Egy tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk margarinnal és megszórjuk zsemlemorzsával. Belerakjuk a töltött káposztákat, tetejét egyenletesen megkenjük tejföllel. 180 °C-os sütőben készre sütjük kb 20-25 perc alatt.
Tipp:
A kisebb leveleket forrázás után csíkra vágva a töltelékhez keverjük, így nincs veszteség.