Teljes kiőrlésű knédli húsosan, savanyúkáposztával recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 80 dkg karaj
- 1 szép húsos füstölt bordaporc
- 40 dkg füstölt csülök darabolva
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- egész bors
- só
- babérlevél
- 1 evőkanál zsír
- pirospaprika
Knédli:
- 80 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- só
- kb 5 dl víz
- egy csomag szárított élesztő
Elkészítése:
A füstölt csülköt és a bordaporcot előző este beáztatom hideg vízbe.
A knédli gombócokhoz a liszteket a szárított élesztővel és a sóval alaposan elkeverem, majd egy kancsó segítségével elkezdem hozzáadagolni a vizet és dagasztani. Amikor eléri a tészta, hogy kellően ruganyos, nem ragad, akkor félreteszem.
A karajt ujjnyi vastag szeletekre vágom, kiklopfolom, majd egy fazék vízben felteszem főni. Adok hozzá sót, egész borsot, babérlevelet és a hagymákat egészben. Fél óra főzés után hozzáadom a feldarabolt bordaporcot és füstölt csülköt és további fél órán főzöm őket együtt.
A káposztának, ha nagyon intenzív az íze, akkor alaposan kinyomkodom, ha kell, akkor átmosom, ezután egy evőkanál zsíron és 2 teáskanálnyi pirospaprikával elkezdem félpuhára párolni. Nagyjából egy időben fog elkészülni a hússal.
Miután elkészült a hús és a káposzta is, előveszek egy tűzálló edényt és belerétegezem az összetevőket. Alulra megy a savanyú káposzta, arra a húsok szépen, egyenlően elrendezve.
A knédli tésztáját mérleg segítségével 10 egyenlő részre osztom, gombóccá formálom és a húsok tetejére rendezem. Az edény tetejét befedem egy erős grillfóliával úgy, hogy a gombócokhoz ne érjen az alufólia és az edény pereme alá erősen benyomkodom, hogy légmentesen zárjon.
180°C-ra előmelegített sütőben kettő órán át így sütöm. Ekkor a káposzta gőzén átpuhul teljesen a hús és átfő a gombóc. Egy óra leteltével leveszem a fóliát és 10 percet pirítom még, hogy a teteje ropogós legyen.
Sütőből kivéve várok fél órát tálalás előtt, hogy az esetlegesen eresztett levet visszaszívja magába.
Tejföllel tálalom.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »