Székelykáposzta recept

Hozzávalók:
- 70 dkg sertés lapocka
- 20 dkg füstölt szalonna
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab paradicsom
- 1 paprika
- 2 babérlevél
- ízlés szerint őrölt kömény
- ízlés szerint só, bors
- 1 teáskanál csípős paprika krém
- 3 evőkanál zsiradék
- 8 dkg rizs
- 0,3 dl víz
Elkészítése:
A kockára vágott húsos szalonnát zsírjára sütjük. Tegyük hozzá a kis kockára aprított vöröshagymát és pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a kockázott sertéshúst és pirítsuk fehéredésig.
Húzzuk le a tűzről, hintsük meg fűszerpaprikával, sózzuk, szórjuk meg borssal, tegyük bele a szeletelt paprikát, paradicsomot, öntsük hozzá a vizet és fedő alatt pároljuk félig puhára.
Közben a káposztát váltott vízben átmossuk és a pörkölt alaphoz adagoljuk, őrölt köménnyel megszórjuk, beletesszük a babérlevelet, fokhagymát, paprika krémet és alacsony lángon, fedő alatt nagyjából 45-50 percen keresztül pároljuk.
Ha káposzta megpuhult, beleszórjuk a rizst és további 15-20 percet pároljuk.
Friss kenyér és tejföl kíséretében tálaljuk.
Tipp:
A képen látható székelykáposztát cserépedényben készítettem és sütőben sült, akinek van ilyen kerámia edénye, nyugodtan próbálja ki, ezt az elkészítési módot is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »