Szalonnás zsemlegombóc uborkamártással recept
Hozzávalók:
Zsemlegombóc:
- 4 szikkadt zsemle
- 10 dkg húsos szalonna
- 2 deci tej
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1kis fej vöröshagyma
- liszt, zsemlemorzsa
- só, bors
Uborkamártás:
- személyenként másfél ecetes uborka
- 1 kis fej hagyma,
- olaj,liszt,
- 1 húsleveskocka
- kevés cukor
- 2 dl tejföl
Elkészítése:
A kockára vágott zsemléket gyengén sózott tejjel leforrázzuk, és félretesszük. A szalonnát és a hagymát apróra vágjuk,előbb dinszteljük, majd sütjük. Ha a szalonna megpörcösödött,hozzátesszük a leforrázott zsemléket,és a hagymás zsíron megfuttatjuk. Kicsit hűlni hagyjuk,majd belekeverjük a 2 tojást,sózzuk, borsozzuk. Ha nagyon híg a massza kis lisztet és morzsát keverünk bele. Kis gombócokat formázunk, és lobogó sós vízben kifőzzük. Az uborkamártáshoz világos hagymás rántást készítünk és beletesszük a finom reszelőn megreszelt savanyú uborkát.Lassú tűzön a rántásban hagyjuk dinsztelődni,majd felengedjük vízzel és elmorzsolunk benne 1 – 2 leveskockát. Ez a mártás mennyiségétől függ. Összeforraljuk! Ha nem elég savanykás,öntünk hozzá kevés uborka levet, vagy ecetet és cukorral édeskés, pikáns ízt adunk neki. Végül beletesszük a tejfölt,amivel ismét összeforraljuk. Finom, laktató, nagyon olcsó étel! Jó étvágyat!