Szalonnás zsemlegombóc uborkamártással

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:
Zsemlegombóc:

  • 4 szikkadt zsemle
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 2 deci tej
  • 2 tojás
  • 1kis fej vöröshagyma
  • liszt, zsemlemorzsa
  • só, bors

Uborkamártás:

  • személyenként másfél ecetes uborka
  • 1 kis fej hagyma,
  • olaj,liszt,
  • 1 húsleveskocka
  • kevés cukor
  • 2 dl tejföl

Elkészítése:
A kockára vágott zsemléket gyengén sózott tejjel leforrázzuk, és félretesszük. A szalonnát és a hagymát apróra vágjuk,előbb dinszteljük, majd sütjük. Ha a szalonna megpörcösödött,hozzátesszük a leforrázott zsemléket,és a hagymás zsíron megfuttatjuk. Kicsit hűlni hagyjuk,majd belekeverjük a 2 tojást,sózzuk, borsozzuk. Ha nagyon híg a massza kis lisztet és morzsát keverünk bele. Kis gombócokat formázunk, és lobogó sós vízben kifőzzük. Az uborkamártáshoz világos hagymás rántást készítünk és beletesszük a finom reszelőn megreszelt savanyú uborkát.Lassú tűzön a rántásban hagyjuk dinsztelődni,majd felengedjük vízzel és elmorzsolunk benne 1 – 2 leveskockát. Ez a mártás mennyiségétől függ. Összeforraljuk! Ha nem elég savanykás,öntünk hozzá kevés uborka levet, vagy ecetet és cukorral édeskés, pikáns ízt adunk neki. Végül beletesszük a tejfölt,amivel ismét összeforraljuk. Finom, laktató, nagyon olcsó étel! Jó étvágyat!