Sütőtökös rizottó recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej vöröshagyma finomra vágva
- 200 g arborio (rizottó) rizs
- 1 közepes fodros kel
- 100 ml száraz fehérbor
- 400 ml zöldség alaplé
- 25 g parmezán
- 20 g vaj kockázva
- 1 közepes sütőtök
- 4 szál kakukkfű
- 2 szál rozmaring
- 1 ek olívaolaj
- só
- őrölt feketebors
Elkészítése:
Vágjunk le egy kis darabot a tökből és pucoljuk meg, majd vágjuk kis kockákra. Tegyük egy tálba és keverjük össze sóval, borssal, olívaolajjal és egy csipettel a zöldfűszerekből. Öntsük ki egy tepsire és 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt pirítsuk meg.
Melgeítsük a sütőt 200 fokra.
Távolítsuk el a magokat a maradék sütőtökből, vágjuk nagyobb darabokra és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Szórjuk meg egy csipet sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal majd csepegtessünk rá egy kis olívaolajat. Süssük aranybarnára kb 40-45 perc alatt.
Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd kaparjuk ki a belsejét. Egy turmixban pürésítsük, adjunk hozzá pár csepp alaplevet ha túl sűrű és nem viszi a turmix, majd paszírozzuk át egy szitán.
Mossuk meg majd vágjuk a fodos kelt nagyobb darabokra. Forrázzuk le a kelt, majd tegyük jeges vízbe. Szűrjük, majd csepegtessük le.
Hevítsünk olajat egy nagyobb lábasban és öntsük bele a rizst. Pirítsuk 1-2 percig óvatosan kevergetve nehogy összetörjük a rizsszemeket. Adjuk hozzá a hagymát és fonnyasszuk kb 1 percig. Adjuk hozzá a fehérbort és forraljuk vissza a negyedére. Apránként kezdjük hozzáadagolni az alaplevet merőkanalanként, hogy a rizs felvegye. Folytassuk addig, amíg az összes alaplevünk elfogy és a rizottó elkezd felvenni egy krémes állagot. Ez kb 20 percet vesz igénybe.
Ha egybe ráöntjük az összes alaplevet nem tudjuk kontrollálni a folyamatot és egy ázott masszát kapunk a végére.
Akkor tökéletes a rizs ha már az állaga krémes, de még láthatjuk a rizsszemek belsejében a feher kis “magszemeket”.
Vegyük le a hőfokot a legalacsonyabbra, adjuk hozzá a reszelt parmezánt, a fodros kelt és a kockázott, pirított sütőtököt, majd 4 ek pürét és végül a vajat. Forgassuk össze lazán és el is készültünk. Azonnal tálaljuk a parmezánforgáccsal a tetején.
Tipp:
Mindenképpen használjunk rizottó rizst, mint az arborio vagy baldo. Ha nem tudunk hozzájutni, akkor válasszunk rövid kerekszemű rizst. Soha ne használjunk sima hosszúszeműt. Jó minőségű száraz fehérbort használjunk! Szerintem nagyon jól megy a sütőtökhöz.
Itt szabadabbak lehetünk. Használhatunk bármilyen kemény sajtot. Én általában parmiggiano reggiano-t használok rizottókhoz. Nem muszáj fodros kelnek lennie. Bármilyen zöldet használhatunk pl. spenót vagy mángoldot, az a lényeg, hogy friss legyen.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »










