Sütőtökös rizottó recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 kisebb fej vöröshagyma finomra vágva
- 200 g arborio (rizottó) rizs
- 1 közepes fodros kel
- 100 ml száraz fehérbor
- 400 ml zöldség alaplé
- 25 g parmezán
- 20 g vaj kockázva
- 1 közepes sütőtök
- 4 szál kakukkfű
- 2 szál rozmaring
- 1 ek olívaolaj
- só
- őrölt feketebors
Elkészítése:
Vágjunk le egy kis darabot a tökből és pucoljuk meg, majd vágjuk kis kockákra. Tegyük egy tálba és keverjük össze sóval, borssal, olívaolajjal és egy csipettel a zöldfűszerekből. Öntsük ki egy tepsire és 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt pirítsuk meg.
Melgeítsük a sütőt 200 fokra.
Távolítsuk el a magokat a maradék sütőtökből, vágjuk nagyobb darabokra és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Szórjuk meg egy csipet sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal majd csepegtessünk rá egy kis olívaolajat. Süssük aranybarnára kb 40-45 perc alatt.
Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd kaparjuk ki a belsejét. Egy turmixban pürésítsük, adjunk hozzá pár csepp alaplevet ha túl sűrű és nem viszi a turmix, majd paszírozzuk át egy szitán.
Mossuk meg majd vágjuk a fodos kelt nagyobb darabokra. Forrázzuk le a kelt, majd tegyük jeges vízbe. Szűrjük, majd csepegtessük le.
Hevítsünk olajat egy nagyobb lábasban és öntsük bele a rizst. Pirítsuk 1-2 percig óvatosan kevergetve nehogy összetörjük a rizsszemeket. Adjuk hozzá a hagymát és fonnyasszuk kb 1 percig. Adjuk hozzá a fehérbort és forraljuk vissza a negyedére. Apránként kezdjük hozzáadagolni az alaplevet merőkanalanként, hogy a rizs felvegye. Folytassuk addig, amíg az összes alaplevünk elfogy és a rizottó elkezd felvenni egy krémes állagot. Ez kb 20 percet vesz igénybe.
Ha egybe ráöntjük az összes alaplevet nem tudjuk kontrollálni a folyamatot és egy ázott masszát kapunk a végére.
Akkor tökéletes a rizs ha már az állaga krémes, de még láthatjuk a rizsszemek belsejében a feher kis “magszemeket”.
Vegyük le a hőfokot a legalacsonyabbra, adjuk hozzá a reszelt parmezánt, a fodros kelt és a kockázott, pirított sütőtököt, majd 4 ek pürét és végül a vajat. Forgassuk össze lazán és el is készültünk. Azonnal tálaljuk a parmezánforgáccsal a tetején.
Tipp:
Mindenképpen használjunk rizottó rizst, mint az arborio vagy baldo. Ha nem tudunk hozzájutni, akkor válasszunk rövid kerekszemű rizst. Soha ne használjunk sima hosszúszeműt. Jó minőségű száraz fehérbort használjunk! Szerintem nagyon jól megy a sütőtökhöz.
Itt szabadabbak lehetünk. Használhatunk bármilyen kemény sajtot. Én általában parmiggiano reggiano-t használok rizottókhoz. Nem muszáj fodros kelnek lennie. Bármilyen zöldet használhatunk pl. spenót vagy mángoldot, az a lényeg, hogy friss legyen.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »