Pincepörkölt gazdagon recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 4 kg köröm, farok
- 4 kg csülök
- 2 kg füstölt császár
- 3 kg borjú comb
- 4 kg sertés lapocka
- 5 kg hagyma,
- 3 fej fokhagyma
- 1 kg paprika
- 1 csípős hegyes zöldpaprika
- 0,5 kg paradicsom
- 0,5 kg sertészsír
- 20 dkg őrölt pirospaprika
- 3 dl darált, sós kápia paprika
- 3 dkg őrölt fekete bors
- 2 dkg őrölt kömény
- 1 ek szárított, morzsolt kakukkfű
- 0,5 ek szárított csombor (borsikafű)
- 1 marék só
- 10 kg krumpli
Elkészítése:
Minden hozzávalót előkészítettem, feldaraboltam, és az üstbe a következő sorrendben kerültek az alapanyagok:
Legalulra a csontok, arra a körmök. Meglocsoltam olvasztott zsírral, és összekavartam. Kicsit hagytam pörkölődni. Erre került a felszeletelt hagyma negyede, és annyi vízzel öntöttem meg, hogy éppen ellepje. Megsóztam kicsit, majd a füstölt hús, utána a csülök következett.
A darált, sózott paprikát is rátettem, majd az egészet beborítottam a maradék hagymával, a feldarabolt paprikával, és paradicsommal. Ismét sóztam rajta, a csombort és a kakukkfüvet rászórtam, kevés vizet is öntöttem még hozzá, majd 1 óráig főztem fedő alatt.
A borjú és a sertéshús csak 1 óra főzés után került hozzá. Újabb két óráig főztem, csak enyhe kavarással. Ekkor került az üstbe a szétnyomott fokhagyma.
A csontok alul garantálták a biztonságot a leragadás ellen! A csípős paprikát csak középen bevágtam, így került az üstbe. A húsa szétfőtt, a kocsányát a magokkal együtt kiemeltem az üstből. Az aromáját, enyhe csípősségét addigra átadta a pörköltnek.
Így minden szinte egyszerre főtt meg. A főzőléből keveset kivettem, elkevertem az őrölt paprikával, és a por alapú fűszerekkel, majd visszaöntöttem az üstbe. Megvártam, míg felforr, és a kockákra vágott krumpli is az üstbe került.
A krumpli megpuhulásáig együtt főtt.
Tipp:
A fenti mennyiség 60 főre elegendő, amennyiben kevesebb főre készül, könnyedén leoszthatók a hozzávalók.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Hűsítő nyári csodák: 12 isteni házi fagyi receptje!
Hűsítő élvezetek házilag! Akár krémes, akár gyümölcsös fagyit keresel, ebbe
Tovább olvasom »
Fűszeres, színes, laktató: próbáld ki Mexikó ízeit! (x)
A mexikói konyha világszerte óriási népszerűségnek örvend, nem véletlenül.
Tovább olvasom »
9 ínycsiklandó ebéd ötlet, amikkel spórolhatsz egy kicsit!
Van amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni. Ezekkel a finom és laktat
Tovább olvasom »
8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »