Pásztortarhonya recept
Hozzávalók:
- 250 g tarhonya
- 150 g szárazkolbász
- 500 g krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 ek fűszerpaprika
- 2 tk csemege Piros Arany
- 2 tk só (igény szerint kevesebb/több)
- ízlés szerint őrölt bors
- ízlés szerint ételízesítő
- 1 ek libazsír (vagy bármilyen másfajta zsír)
- víz
Elkészítése:
A zsírt egy nagyobb lábasban felmelegítem. A vöröshagymát megtisztítom, felkockázom.
A tarhonyát a zsírra teszem, 2-3 percig pirítom. Belekeverem a hagymát, majd további néhány percig együtt sütöm tovább. A kolbászt felkarikázom és azt a lábasba dobom, majd jól elkeverem.
Ezt követően a tűzről levéve rászórom a fűszerpaprikát, kissé összeforgatom, majd felöntöm kb 500 ml vízzel. Sózom, borsozom, ételízesítőt szórok bele.
A krumplit meghámozom, megmosom, felkockázom és a lábasba teszem. A paprikát és a paradicsomot szintén megmosom, nagyobb darabokra vágom, ezután a tarhonyához adom őket. Igazából ezek a zöldségek kihagyhatók az ételből, de sokkal-sokkal finomabb lesz a végeredmény velük, mint nélkülük.
Annyi vizet öntök még hozzá, hogy bőven ellepje. Kevés piros arannyal is gazdagítom. Fedő alatt, lassú tűzön, időnként megkeverve, körülbelül 40 perc alatt készül el.
Amikor a krumpli és a tarhonya is megpuhult, a fedőt leveszem és addig főzöm tovább, míg a felesleges víz elfő róla. Maradjon azért szaftja, úgy az igazi!
A legvégén a paradicsom és paprika darabokat kiveszem az ételből.
Mi önmagában fogyasztottuk, de friss kenyérrel, ropogós zsemlével vagy bármiféle savanyúsággal kínálhatjuk.