Nyári (vietnámi) tekercs recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- rizslap
- tofu (opcionális)
- zöldségek nálam most: madársaláta, bébispenót, piros húsú paprika, répa, vörös konzerv bab, petrezselyemzöld, szárzeller,
- mungóbabcsíra, vöröskáposzta (ízlés szerint bármelyik kihagyható vagy változtatható)
Mártás:
- mogyoróvaj
- 1 gerezd fokhagyma
- szójaszósz
- fél lime
- rizsecet vagy almaecet
- kevés cukor
- gyömbér (friss vagy porított változat)
- kevés víz
Elkészítése:
A konzerv zöldségeket lecsepegtetjük, mint a babot és a csírát. Amit kell meghámozunk, majd a többivel együtt nagyon vékony csíkokra vágunk és a töltéshez odakészítjük magunkhoz közel.
A tofut csíkokra vágjuk és kevés olajon vagy általunk használt zsiradékon megsütjük.
Egy akkora edénybe hideg vizet engedünk, amibe a rizslap belefér és beletesszük. Addig hagyjuk ázni, amíg felpuhul és könnyen formázhatóvá válik. Ekkor kiterítjük magunk elé és kisimítjuk lehetőleg teljesen. Tipp: nekem az vált be, hogy egy műanyag vágódeszkára tettem rá, amit előtte bevizeztem, így nem szárat ki annyira gyorsan, és tekerésnél nem szakadt, nem tapadt le. Először egy fa vágódeszkával próbálkoztam, de az nem vált be.
Ezután jöhet a töltés. Tetszés szerinti zöldségeket és tofut (nem muszáj mindegyik tekercsnek egyformának lennie!) halmozunk a kiterített rizslapra és a két szélét ráhajtjuk, majd alulról felhajtjuk és elkezdjük feltekerni, mint a palacsintát, csak kissé szorosabbra.
Addig folytatjuk, amíg az alapanyagok elfogynak.
Az öntethet tetszés szerinti mennyiségű mogyoróvajat keverünk ki a fűszerekkel. Ezt mindenki a saját ízlésének megfelelően tapasztalja ki. A lényeg, hogy egyszerre legyen a mártás kissé édeskés, savanykás és sós. Egyszóval pikáns, de ez mindenkinél egyénileg változó és azis, hogy mennyire szeretitek sűrűn.
Ha nem mogyoróvajjal szeretnétek dolgozni, akkor itt találtok körülbelüli arányokat is:
200 g földimogyoró
3 ek szójaszósz
ujjnyi gyömbér
0,5 lime leve
1-2 ek cukor
2 gerezd fokhagyma
1 ek rizs vagy almaecet (elhagyható)
2-3 dl víz
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »