Szabolcsi töltött káposzta jénaiban recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej édes káposzta
- 1 kg savanyú káposzta
- 50 dkg darált hús
- 30 dkg füstölt tarja
- 30 dkg füstölt kolbász
- 5 dl sűrített paradicsom
- 7-8 dl víz
- 10 dkg rizs
- 1 fej vöröshagyma
- só
- őrölt bors
- 2 tk pirospaprika
- 1 ek olaj
Elkészítése:
A káposztát tegyük bele egy fazékba és öntsük fel vízzel, majd a forrástól számítva, kisebb lángon, főzzük kb 10 percig. Ekkor óvatosan vegyük ki és tegyük hideg vízbe, hogy minél előbb lehűljön. Ezután szedjük leveleire, majd a középső vastag eres részt vágjuk ki a levelekből.
A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a felhevített olajhoz és pár perc alatt pároljuk üvegesre. Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, keverjük össze, majd hűtsük ki.
A darált húst tegyük bele egy tálba, adjuk hozzá a pirospaprikával összekevert hagymát, a rizst, ízlés szerint sót és őrölt borsot és keverjük, gyúrjuk alaposan össze.
Ezután az elkészült töltelékkel töltsük meg az előkészített káposzta leveleket.
A savanyú káposztát kissé nyomkodjuk ki, hogy ne legyen nagyon savanyú, majd vágjuk fel kisebbre (én mindig felvágom, mert így könnyebb fogyasztani).
A füstölt tarját vágjuk fel nagyobb kockákra, a kolbászt pedig karikázzuk fel.
Egy nagy, kacsa sütő jénaiba (esetleg öntött vas edénybe, nagyobb tepsibe) tegyük bele a felkockázott tarját, majd terítsük rá a savanyú káposztát. Ezután szórjuk meg a kolbászkarikákkal, majd helyezzük rá a megtöltött káposztát.
A sűrített paradicsomot öntsük rá, majd annyi vizet öntsünk még rá, hogy a káposztákat ellepje. Ezután fedjük le a jénai vagy edény tetejével (ha tepsiben készítjük, akkor alufóliával) mielőtt a sütőbe helyeznénk.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten (180 fok, hőlégkeveréssel) kb 90 perc alatt pároljuk készre (mire a töltelék, a káposzta és a füstölt húsok puhára főnek, a leve nagy része elpárolog és kissé besűrűsödik).
Tálaláskor helyezzük tányérra a tölteléket, kanalazzuk mellé a savanyú káposztát a füstölt tarjával és a kolbásszal, majd úgy kínáljuk. Tejfölt is adhatunk mellé.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »










