Szabolcsi töltött káposzta jénaiban recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 kisebb fej édes káposzta
- 1 kg savanyú káposzta
- 50 dkg darált hús
- 30 dkg füstölt tarja
- 30 dkg füstölt kolbász
- 5 dl sűrített paradicsom
- 7-8 dl víz
- 10 dkg rizs
- 1 fej vöröshagyma
- só
- őrölt bors
- 2 tk pirospaprika
- 1 ek olaj
Elkészítése:
A káposztát tegyük bele egy fazékba és öntsük fel vízzel, majd a forrástól számítva, kisebb lángon, főzzük kb 10 percig. Ekkor óvatosan vegyük ki és tegyük hideg vízbe, hogy minél előbb lehűljön. Ezután szedjük leveleire, majd a középső vastag eres részt vágjuk ki a levelekből.
A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a felhevített olajhoz és pár perc alatt pároljuk üvegesre. Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, keverjük össze, majd hűtsük ki.
A darált húst tegyük bele egy tálba, adjuk hozzá a pirospaprikával összekevert hagymát, a rizst, ízlés szerint sót és őrölt borsot és keverjük, gyúrjuk alaposan össze.
Ezután az elkészült töltelékkel töltsük meg az előkészített káposzta leveleket.
A savanyú káposztát kissé nyomkodjuk ki, hogy ne legyen nagyon savanyú, majd vágjuk fel kisebbre (én mindig felvágom, mert így könnyebb fogyasztani).
A füstölt tarját vágjuk fel nagyobb kockákra, a kolbászt pedig karikázzuk fel.
Egy nagy, kacsa sütő jénaiba (esetleg öntött vas edénybe, nagyobb tepsibe) tegyük bele a felkockázott tarját, majd terítsük rá a savanyú káposztát. Ezután szórjuk meg a kolbászkarikákkal, majd helyezzük rá a megtöltött káposztát.
A sűrített paradicsomot öntsük rá, majd annyi vizet öntsünk még rá, hogy a káposztákat ellepje. Ezután fedjük le a jénai vagy edény tetejével (ha tepsiben készítjük, akkor alufóliával) mielőtt a sütőbe helyeznénk.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten (180 fok, hőlégkeveréssel) kb 90 perc alatt pároljuk készre (mire a töltelék, a káposzta és a füstölt húsok puhára főnek, a leve nagy része elpárolog és kissé besűrűsödik).
Tálaláskor helyezzük tányérra a tölteléket, kanalazzuk mellé a savanyú káposztát a füstölt tarjával és a kolbásszal, majd úgy kínáljuk. Tejfölt is adhatunk mellé.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »