Frankfurti tokány recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg csirkemell
- 2 pár virsli
- 70 dkg kelkáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál majoránna
- 0,5 kávéskanál őrölt kömény
- só
- bors
- olaj
Elkészítése:
Első lépésként a csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, majd sózzuk és borsozzuk, hogy jól átjárják az ízek. Ezután a virslit is felkarikázzuk.
A következő lépés a hagyma és a fokhagyma előkészítése, amelyeket apróra vágunk. Közben egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük az olajat, és megpirítjuk rajta a virsli karikákat. Amint szép aranybarnára sültek, kiszedjük őket a serpenyőből, és félretesszük, hogy később visszakerülhessenek.
Ugyanabban a serpenyőben a csirkemell csíkokat fehéredésig pirítjuk, majd ezeket is kivesszük és félretesszük. Most a felaprított vöröshagyma kerül a serpenyőbe, egy csipet sóval megszórva, és üvegesre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fokhagymát, majd együtt pirítjuk tovább néhány percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
Ezután felöntjük egy kevés vízzel, körülbelül másfél deciliternyivel, majd majorannával és őrölt köménnyel fűszerezzük. Az ételt így tovább pároljuk 10-15 percig, hogy a szaft kellően besűrűsödjön.
Amikor a szaft szépen összeállt, visszatesszük bele az elősütött csirkemell csíkokat, és együtt főzzük tovább. Közben a kelkáposzta levelek vastagabb ereit kivágjuk, majd a leveleket kisebb darabokra vágjuk, és hozzáadjuk az ételhez. Ezzel együtt főzzük tovább, amíg minden szépen megpuhul.
A legvégén visszakerülnek a pirított virsli karikák is, amelyeket óvatosan összeforgatunk a csirkemellel és a káposztával, hogy minden íz szépen összeérjen. Mi legutóbb tésztával tálaltuk, de főtt krumplival vagy párolt rizzsel is kiválóan illik hozzá.
Tipp:
Gyorsan elkészíthető, mégis laktató fogás, amit különböző köretekkel, például tésztával, krumplival vagy rizzsel is tálalhatunk. Ideális választás egy kiadós ebédre vagy vacsorára, amikor valami házias, de egyszerű ételre vágyunk.