Hentes tokány recept
Hozzávalók:
- 10 dkg füstölt szalonna
- 60 dkg sertés lapocka
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 6 – 8 db csemege uborka
- só, őrölt bors, csipetnyi majoránna
- 1 kanál tejföl
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 dl. száraz fehérbor
- 1 kanál tejföl
Elkészítése:
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A húst szintén felcsíkozzuk, a hagymát apróra daraboljuk, a fokhagymát szétnyomjuk, a csemege uborkákat szintén felcsíkozzuk, vagy félkarikákra vágjuk.
A szalonna csíkokat zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát, és a fokhagymát. Rövid ideig együtt pirítjuk, majd a hússal együtt addig, míg az ki nem fehéredik. Felöntjük fehérborral, valamint kevés vizet is adunk hozzá.
Megfűszerezzünk sóval, borssal, majoránnával, és őrölt pirospaprikával.
Fedőt rátéve a hús puhulásáig pároljuk. Mikor a hús megsült, kevés vízbe tejfölt keverünk, és besűrítjük vele kissé a tokányt. Az uborkát a legvégén adjuk a tokányhoz, és a tűzről levéve, visszarakjuk rá a fedőt.
Az uborkadarabok akkor finomak, ha nem főnek szét, csak együtt párolódnak a hússal, a szaftban. Ha felcsíkozzuk, könnyebben szétfőnek, különösen akkor, ha a csemegeuborkák kisebbek, puhábbak.
Olyan körettel tálalom, ami magán tartja a bőséges szaftot.
Krumplipürével, hagymás tört krumplival, rizzsel, vagy tészta körettel a legfinomabb.