Hentes tokány

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 60 dkg sertés lapocka
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 – 8 db csemege uborka
  • só, őrölt bors, csipetnyi majoránna
  • 1 kanál tejföl
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 dl. száraz fehérbor
  • 1 kanál tejföl

Elkészítése:

A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A húst szintén felcsíkozzuk, a hagymát apróra daraboljuk, a fokhagymát szétnyomjuk, a csemege uborkákat szintén felcsíkozzuk, vagy félkarikákra vágjuk.

A szalonna csíkokat zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát, és a fokhagymát. Rövid ideig együtt pirítjuk, majd a hússal együtt addig, míg az ki nem fehéredik. Felöntjük fehérborral, valamint kevés vizet is adunk hozzá.

Megfűszerezzünk sóval, borssal, majoránnával, és őrölt pirospaprikával.

Fedőt rátéve a hús puhulásáig pároljuk. Mikor a hús megsült, kevés vízbe tejfölt keverünk, és besűrítjük vele kissé a tokányt. Az uborkát a legvégén adjuk a tokányhoz, és a tűzről levéve, visszarakjuk rá a fedőt.

Az uborkadarabok akkor finomak, ha nem főnek szét, csak együtt párolódnak a hússal, a szaftban. Ha felcsíkozzuk, könnyebben szétfőnek, különösen akkor, ha a csemegeuborkák kisebbek, puhábbak.

Olyan körettel tálalom, ami magán tartja a bőséges szaftot.

Krumplipürével, hagymás tört krumplival, rizzsel, vagy tészta körettel a legfinomabb.