Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hagymás bab kenyértányérban recept

Hagymás bab kenyértányérban
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 4 nagy fej vöröshagyma
    • 25 dkg füstölt szalonna
    • 50 dkg főtt bab (konzerv is lehet)
    • 2 dl paradicsompüré
    • 2 ek cukor
    • olaj
    • egy kis csokor bazsalikom

    Kenyértányér (5 kisebb kenyértányérhoz):

    • 25 dkg liszt + kevés a nyújtáshoz
    • 1,25 dkg friss élesztő
    • 1,5-1,7 dl langyos víz
    • csipet cukor
    • 1 púpozott kávéskanál só
    • 1 teáskanál aprított rozmaring vagy más zöldfűszer
    • 2 evőkanál olaj
    • 5 kisebb felfújt forma
    • kevés zsiradék

    Elkészítése:

    Egy nagy serpenyőben megpirítjuk a felkockázott szalonnát. A pörcöt szedjük ki és a visszamaradt zsíron (ha kevés adjunk hozzá némi olajat) karamellizáljuk meg a cukrot.

    Rátesszük a vékonyra szelt hagymát és kevergetve addig sütjük, míg a hagyma aranyszínű és puha nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot, pörcöt és a paradicsompürét. Sóval és a finomra vágott bazsalikommal fűszerezzük.

    Ízlés szerint kevés vizet adhatunk hozzá, majd néhàny perc alatt készre sütjük.

    A kenyértányérhoz 1/2 dl cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elvegyítjük a sóval, a zöldfűszerrel, beleöntjük az élesztőt, majd az olajat. Annyi vízzel dagasztjuk be, hogy puha tésztát kapjunk. Megszórjuk liszttel, letakarjuk és 30-40 perc alatt a duplájára kelesztjük.

    Közben a formákat kívülről zsiradékkal gondosan átsimítjuk és lefelé fordítva sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk. Átgyúrjuk a tésztát, 5 részre osztjuk és cipót formálunk belőlük. Mindegyiket a forma külső felületével megegyező méretű körlappá nyújtjuk és a formákat lefedjük velük. Felül a tenyerünkkel rátapasztjuk a tésztát, körben pedig néhány helyen finoman összecsípjük, hogy apró fodrokat képezzünk.

    Letakarva 25 percet pihentetjük a tányérkákat, majd 200 fokra melegített légkeveréses sütőben 15-20 percig sütjük, amíg a tészta barnás színt nem kap és meg nem sül. Amikor kissé kihűltek, óvatosan eltávolítjuk a belsejükből az edényt.

    Sült hússal, raguval, salátával, zöldségekkel tölthetjük és a tányért köretként elfogyaszthatjuk melléjük.

    Tipp:

    Ha azonnal felhasználjuk, akkor kissé pirosabbra süssük. Ha később tálaljuk, akkor mielőtt megtöltenénk, grillen vagy sütőben 5 perc alatt átpiríthatjuk felfrissíthetjük. A képen szereplő kosárkák kis felfújtformákon készültek, a tésztát ekkorára könnyedén ki lehet nyújtani. Ha más méretű tányért szeretnénk, több vagy kevesebb részre oszthatjuk a tésztát. Bármilyen hőálló edény jó hozzá formának.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá