Hagymás bab kenyértányérban recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 4 nagy fej vöröshagyma
- 25 dkg füstölt szalonna
- 50 dkg főtt bab (konzerv is lehet)
- 2 dl paradicsompüré
- 2 ek cukor
- olaj
- egy kis csokor bazsalikom
Kenyértányér (5 kisebb kenyértányérhoz):
- 25 dkg liszt + kevés a nyújtáshoz
- 1,25 dkg friss élesztő
- 1,5-1,7 dl langyos víz
- csipet cukor
- 1 púpozott kávéskanál só
- 1 teáskanál aprított rozmaring vagy más zöldfűszer
- 2 evőkanál olaj
- 5 kisebb felfújt forma
- kevés zsiradék
Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben megpirítjuk a felkockázott szalonnát. A pörcöt szedjük ki és a visszamaradt zsíron (ha kevés adjunk hozzá némi olajat) karamellizáljuk meg a cukrot.
Rátesszük a vékonyra szelt hagymát és kevergetve addig sütjük, míg a hagyma aranyszínű és puha nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot, pörcöt és a paradicsompürét. Sóval és a finomra vágott bazsalikommal fűszerezzük.
Ízlés szerint kevés vizet adhatunk hozzá, majd néhàny perc alatt készre sütjük.
A kenyértányérhoz 1/2 dl cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elvegyítjük a sóval, a zöldfűszerrel, beleöntjük az élesztőt, majd az olajat. Annyi vízzel dagasztjuk be, hogy puha tésztát kapjunk. Megszórjuk liszttel, letakarjuk és 30-40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Közben a formákat kívülről zsiradékkal gondosan átsimítjuk és lefelé fordítva sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk. Átgyúrjuk a tésztát, 5 részre osztjuk és cipót formálunk belőlük. Mindegyiket a forma külső felületével megegyező méretű körlappá nyújtjuk és a formákat lefedjük velük. Felül a tenyerünkkel rátapasztjuk a tésztát, körben pedig néhány helyen finoman összecsípjük, hogy apró fodrokat képezzünk.
Letakarva 25 percet pihentetjük a tányérkákat, majd 200 fokra melegített légkeveréses sütőben 15-20 percig sütjük, amíg a tészta barnás színt nem kap és meg nem sül. Amikor kissé kihűltek, óvatosan eltávolítjuk a belsejükből az edényt.
Sült hússal, raguval, salátával, zöldségekkel tölthetjük és a tányért köretként elfogyaszthatjuk melléjük.
Tipp:
Ha azonnal felhasználjuk, akkor kissé pirosabbra süssük. Ha később tálaljuk, akkor mielőtt megtöltenénk, grillen vagy sütőben 5 perc alatt átpiríthatjuk felfrissíthetjük. A képen szereplő kosárkák kis felfújtformákon készültek, a tésztát ekkorára könnyedén ki lehet nyújtani. Ha más méretű tányért szeretnénk, több vagy kevesebb részre oszthatjuk a tésztát. Bármilyen hőálló edény jó hozzá formának.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »