Hozzávalók:
Kenyértányér (5 kisebb kenyértányérhoz):
Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben megpirítjuk a felkockázott szalonnát. A pörcöt szedjük ki és a visszamaradt zsíron (ha kevés adjunk hozzá némi olajat) karamellizáljuk meg a cukrot.
Rátesszük a vékonyra szelt hagymát és kevergetve addig sütjük, míg a hagyma aranyszínű és puha nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot, pörcöt és a paradicsompürét. Sóval és a finomra vágott bazsalikommal fűszerezzük.
Ízlés szerint kevés vizet adhatunk hozzá, majd néhàny perc alatt készre sütjük.
A kenyértányérhoz 1/2 dl cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elvegyítjük a sóval, a zöldfűszerrel, beleöntjük az élesztőt, majd az olajat. Annyi vízzel dagasztjuk be, hogy puha tésztát kapjunk. Megszórjuk liszttel, letakarjuk és 30-40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Közben a formákat kívülről zsiradékkal gondosan átsimítjuk és lefelé fordítva sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk. Átgyúrjuk a tésztát, 5 részre osztjuk és cipót formálunk belőlük. Mindegyiket a forma külső felületével megegyező méretű körlappá nyújtjuk és a formákat lefedjük velük. Felül a tenyerünkkel rátapasztjuk a tésztát, körben pedig néhány helyen finoman összecsípjük, hogy apró fodrokat képezzünk.
Letakarva 25 percet pihentetjük a tányérkákat, majd 200 fokra melegített légkeveréses sütőben 15-20 percig sütjük, amíg a tészta barnás színt nem kap és meg nem sül. Amikor kissé kihűltek, óvatosan eltávolítjuk a belsejükből az edényt.
Sült hússal, raguval, salátával, zöldségekkel tölthetjük és a tányért köretként elfogyaszthatjuk melléjük.
Ha azonnal felhasználjuk, akkor kissé pirosabbra süssük. Ha később tálaljuk, akkor mielőtt megtöltenénk, grillen vagy sütőben 5 perc alatt átpiríthatjuk felfrissíthetjük. A képen szereplő kosárkák kis felfújtformákon készültek, a tésztát ekkorára könnyedén ki lehet nyújtani. Ha más méretű tányért szeretnénk, több vagy kevesebb részre oszthatjuk a tésztát. Bármilyen hőálló edény jó hozzá formának.