Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Káposztán sült gőzgombóc recept

Káposztán sült gőzgombóc
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 kg fejes káposzta
    • 10 dkg feketeerdei sonka
    • 5 dkg töpörtyű
    • 1 ek olaj
    • őrölt bors
    • babérlevél
    • őrölt kömény
    • pirospaprika
    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • pár csepp ecet

    A gőzgombóchoz:

    • 25 dkg liszt
    • 1,5 dkg élesztő
    • 1,5 dl tej
    • 1 dkg zsír
    • csipet cukor
    • csipet só

    Elkészítése:

    Először a gőzgombóc tésztát készítjük el. Az elmorzsolt élesztőt a cukorral, kevés tejen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót, a zsírt hozzáadjuk és a maradék tejjel simára dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.

    A sonkát felaprítjuk. A káposztát legyaluljuk szép vékonyra. A vöröshagymát felaprítjuk, az olajon átfuttatjuk, majd rátesszük a káposztát a többi hozzávalót paprika kivételével. 1-2 dl vízzel felöntjük, fedő alatt pároljuk, megsütjük.

    A megsült káposztát pirospaprikával szórjuk, ecettel ízesítjük. Egy nagyobb lábos aljára terítünk a káposztából, 1-2 dl vízzel felöntjük. Amikor forr ráhelyezzük a gombócokat úgy, hogy ne érjenek össze. Számítsunk rá, hogy megdagadnak. A gombócokra is szórjunk egy kis káposztát. Ez megvédi a lecsöpögő gőztől,amitől összeesne!

    Tegyünk rá fedőt és 10 perc alatt lassú lángon gőzöljük. A fedőt vegyük le és a gombócokat szedjük ki egy tálra, majd pótoljuk a káposztát, a vizet és tegyük bele a következő adag gombócot.
    Savanyú káposztából is készíthető.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá