Hozzávalók:
A gőzgombóchoz:
Elkészítése:
Először a gőzgombóc tésztát készítjük el. Az elmorzsolt élesztőt a cukorral, kevés tejen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót, a zsírt hozzáadjuk és a maradék tejjel simára dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
A sonkát felaprítjuk. A káposztát legyaluljuk szép vékonyra. A vöröshagymát felaprítjuk, az olajon átfuttatjuk, majd rátesszük a káposztát a többi hozzávalót paprika kivételével. 1-2 dl vízzel felöntjük, fedő alatt pároljuk, megsütjük.
A megsült káposztát pirospaprikával szórjuk, ecettel ízesítjük. Egy nagyobb lábos aljára terítünk a káposztából, 1-2 dl vízzel felöntjük. Amikor forr ráhelyezzük a gombócokat úgy, hogy ne érjenek össze. Számítsunk rá, hogy megdagadnak. A gombócokra is szórjunk egy kis káposztát. Ez megvédi a lecsöpögő gőztől,amitől összeesne!
Tegyünk rá fedőt és 10 perc alatt lassú lángon gőzöljük. A fedőt vegyük le és a gombócokat szedjük ki egy tálra, majd pótoljuk a káposztát, a vizet és tegyük bele a következő adag gombócot.
Savanyú káposztából is készíthető.