Búbos csirkemell recept
Hozzávalók:
Húshoz:
- 80 dkg csirkemell
- szárnyas fűszerkeverék
- 8 szelet sajt
- 20 dkg friss csiperke gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 kis dobozos májpástétom
- 4 púpos evőkanál zsemlemorzsa
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- pár csepp étolaj
Körethez:
- 20 dkg rizs
- 3 nagyobb paradicsom
- 2 közepes kápia paprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- pár csepp étolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt, füstölt pirospaprika
- 1 kis doboz tejföl
- friss salátakeverék
Elkészítése:
A csirkemellet éles késsel vékonyra felszeleteljük, majd kiolajozott tepsibe egymás mellé helyezzükés megszórjuk szárnyas fűszerkeverékkel.
A töltelékhez pár csepp étolajon összepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és gombát. A hagymás gombát egy nagyobb tálba öntjük. Hozzáadjuk a májpástétomot, a zsemlemorzsát, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A hozzávalókat villával összeforgatjuk, szükség szerint, a zsemlemorzsa minőségétől és durvaságától függően, adhatunk még hozzá zsemlemorzsát. Az a lényeg, hogy közepesen kemény, nem száraz, formázható masszát kapjunk.
A kész masszából nagyobb gombócokat formázunk, kicsit megnyújtjuk és a csirkemellek tetejére helyezzük. A töltelék tetejére egy szelet sajtot teszünk.
Az előkészített búbos húst sütőbe helyezzük és közepesen takarék lángon készre sütjük. A hús akkor jó, ha a villa könnyen beleszúrható, a sajt pedig hólyagosra sült.
Ameddig a hús sül, elkészítjük a köretet. A rizst egy edénybe tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Felforraljuk, majd takarék lángon puhára főzzük. főzés közben sóval ízesítjük illetve folyamatosan figyeljük a víz mennyiségét. A lényeg, hogy ne legyen ragadós.
A mártáshoz pár csepp étolajon összesütjük az apróra vágott hagymát, kápia paprikát, paradicsomot. Ezután aprító gépbe tesszük és pürésítjük. Ezután füstölt, őrölt pirospaprikával, sóval ízesítjük, illetve hozzáadjuk a tejfölt és a gépben összekevertetjük.
A mártást hűtőbe tesszük tálalásig.
A sült húst rizzsel, zöldséges mártással és friss salátával tálaljuk.