Búbos csirkemell

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Húshoz:

  • 80 dkg csirkemell
  • szárnyas fűszerkeverék
  • 8 szelet sajt
  • 20 dkg friss csiperke gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 kis dobozos májpástétom
  • 4 púpos evőkanál zsemlemorzsa
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • pár csepp étolaj

Körethez:

  • 20 dkg rizs
  • 3 nagyobb paradicsom
  • 2 közepes kápia paprika
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • pár csepp étolaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint őrölt, füstölt pirospaprika
  • 1 kis doboz tejföl
  • friss salátakeverék

Elkészítése:

A csirkemellet éles késsel vékonyra felszeleteljük, majd kiolajozott tepsibe egymás mellé helyezzükés megszórjuk szárnyas fűszerkeverékkel.

A töltelékhez pár csepp étolajon összepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és gombát. A hagymás gombát egy nagyobb tálba öntjük. Hozzáadjuk a májpástétomot, a zsemlemorzsát, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A hozzávalókat villával összeforgatjuk, szükség szerint, a zsemlemorzsa minőségétől és durvaságától függően, adhatunk még hozzá zsemlemorzsát. Az a lényeg, hogy közepesen kemény, nem száraz, formázható masszát kapjunk.

A kész masszából nagyobb gombócokat formázunk, kicsit megnyújtjuk és a csirkemellek tetejére helyezzük. A töltelék tetejére egy szelet sajtot teszünk.

Az előkészített búbos húst sütőbe helyezzük és közepesen takarék lángon készre sütjük. A hús akkor jó, ha a villa könnyen beleszúrható, a sajt pedig hólyagosra sült.

Ameddig a hús sül, elkészítjük a köretet. A rizst egy edénybe tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Felforraljuk, majd takarék lángon puhára főzzük. főzés közben sóval ízesítjük illetve folyamatosan figyeljük a víz mennyiségét. A lényeg, hogy ne legyen ragadós.

A mártáshoz pár csepp étolajon összesütjük az apróra vágott hagymát, kápia paprikát, paradicsomot. Ezután aprító gépbe tesszük és pürésítjük. Ezután füstölt, őrölt pirospaprikával, sóval ízesítjük, illetve hozzáadjuk a tejfölt és a gépben összekevertetjük.

A mártást hűtőbe tesszük tálalásig.

A sült húst rizzsel, zöldséges mártással és friss salátával tálaljuk.

Tipp: