Bolognai szelet recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 65-70dkg darált hús
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 1 ek zsiradék
- 2 gerezd zúzott fokhagyma 3 db érett nagyobb paradicsom
- 1 tk apróra vágott friss bazsalikom
- 1 tk apróra vágott friss oregánó
- csipet morzsolt majorána
- 1 tk só
- 1 nagyobb csipet őrölt bors
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 kis üveg bolognai szósz
- 1 kis ü szeletelt csiperkegomba
- 75 dkg milánói tészta
Tetejére:
- 20 dkg (cheddar) sajt
- paradicsom szeletek
Elkészítése:
A paradicsomokat 10 másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük, lehúzzuk a bőrét és körömnyi darabokra vágjuk.
A vöröshagymát felkockázzuk és a zsiradékon megfuttatjuk, beletesszük a darált húst és legalább 15 percig együtt pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a paradicsomot, a fokhagymát, a fűszernövényeket, az üveges gomba levét, a fűszerpaprikát, sózzuk, borsozzuk és időnként kevergetve nagyjából 30-35 perc alatt sűrűre főzzük.
Mialatt szép lassan rotyog a húsos alap, enyhén sós vízben kifőzzük a milánói tésztát, de nem teljesen puhára, maradjon (al dente) kissé roppanós, végül leszűrjük és egy nagyobb tálba tesszük.
Miután sűrűre főtt bolognai húsos alap, elzárjuk a lángot és hozzáadjuk a gombaszeleteket és az üveges szószt, (kóstolunk egyet, ha kell sózzuk) és végül ráöntjük a főtt tésztára és összekeverjük.
A sütőt előmelegítjük 210 fokra.
Egy nagyobb tepsit (mert ez eléggé nagy adag!) zsiradékkal kikenünk, beletesszük a kész bolognait és a tetejét egyenletesre simítjuk.
Végül paradicsom karikákkal díszítjük, rászórjuk a reszelt sheddart, betesszük a sütőbe és 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
Miután elkészült az étel, pihentetni kell legalább 10-12 percet, majd szépen szeletlehető.
Jó étvágyat kívánok!