Bolognai szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 65-70dkg darált hús
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 ek zsiradék
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma 3 db érett nagyobb paradicsom
  • 1 tk apróra vágott friss bazsalikom
  • 1 tk apróra vágott friss oregánó
  • csipet morzsolt majorána
  • 1 tk só
  • 1 nagyobb csipet őrölt bors
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 kis üveg bolognai szósz
  • 1 kis ü szeletelt csiperkegomba
  • 75 dkg milánói tészta

Tetejére:

  • 20 dkg (cheddar) sajt
  • paradicsom szeletek

Elkészítése:

A paradicsomokat 10 másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük, lehúzzuk a bőrét és körömnyi darabokra vágjuk.

A vöröshagymát felkockázzuk és a zsiradékon megfuttatjuk, beletesszük a darált húst és legalább 15 percig együtt pároljuk.

Ezután hozzáadjuk a paradicsomot, a fokhagymát, a fűszernövényeket, az üveges gomba levét, a fűszerpaprikát, sózzuk, borsozzuk és időnként kevergetve nagyjából 30-35 perc alatt sűrűre főzzük.

Mialatt szép lassan rotyog a húsos alap, enyhén sós vízben kifőzzük a milánói tésztát, de nem teljesen puhára, maradjon (al dente) kissé roppanós, végül leszűrjük és egy nagyobb tálba tesszük.

Miután sűrűre főtt bolognai húsos alap, elzárjuk a lángot és hozzáadjuk a gombaszeleteket és az üveges szószt, (kóstolunk egyet, ha kell sózzuk) és végül ráöntjük a főtt tésztára és összekeverjük.

A sütőt előmelegítjük 210 fokra.

Egy nagyobb tepsit (mert ez eléggé nagy adag!) zsiradékkal kikenünk, beletesszük a kész bolognait és a tetejét egyenletesre simítjuk.

Végül paradicsom karikákkal díszítjük, rászórjuk a reszelt sheddart, betesszük a sütőbe és 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.

Miután elkészült az étel, pihentetni kell legalább 10-12 percet, majd szépen szeletlehető.

Jó étvágyat kívánok!