Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Birkapörkölt bográcsban recept

Birkapörkölt bográcsban
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
260 perc
Mennyiség:
15 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 5 kg birkahús (comb, lapocka, oldalas)
    • 1 kg vöröshagyma
    • 6 gerezd fokhagyma
    • 2 mk őrölt kömény
    • 5 babérlevél
    • 6 ek pirospaprika
    • 4 ek só
    • 3 ek sertészsír
    • 3 paradicsom
    • 3 paprika
    • 6 szárított erőspaprika
    • 10 szem borókabogyó
    • 2 mk őrölt bors
    • 5 dl száraz vörösbor

    Elkészítése:

    A birkahús vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a többféle hús (comb, lapocka, nyak, oldalas) egy birkából legyenek. A hús lefaggyúzását, mosását mindenki ízlésére bízom. (Én a nagyobb faggyú darabokat távolítom csak el, szeretem a birkaszagú pörköltet.)

    A combot, vagy lapockát kicsontozzuk, ezeket a csontokat kétfelé fűrészeljük. A színhúst 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk. Az oldalast a “pálcák” között szétvágjuk, és 3-4 cm darabokra fűrészeljük a bordacsontoknál. Az apró csontmorzsalékot lemossuk a húsról.

    A vöröshagymát félbevágjuk, majd felkarikázzuk. A fokhagymát és az erős paprikát apróra vágjuk, a paradicsomot és paprikát szeleteljük, a borókabogyót a kés lapjával szétnyomjuk.

    A bográcsban rétegesen helyezzük el a hozzávalókat.

    Megfelelő méretű bográcsot kikenünk sertészsírral. Az aljára helyezzük a csontokat, erre rakjuk a csontos húst, majd a vöröshagyma 1/3-át. Rászórjuk a kömény felét, 3 babérlevelet, meg a fele erős paprikát.

    A következő réteg a színhús fele, erre rakjuk a vöröshagyma második 1/3-át, a fokhagymát, a maradék köményt és babérlevelet. Rászórjuk a pirospaprikát, a sót és a maradék erős paprikát.

    Az utolsó réteg a színhús másik fele, majd a maradék vöröshagyma, és befedjük felszeletelt paprikával és paradicsommal. Közepére szórjuk a szétnyomott boróka bogyót és az őrölt borsot. Kicsit megnyomkodjuk a bográcsban lévőket, hogy ne legyen nagyon laza, és a bogrács oldalánál óvatosan aláöntünk 5 dl vizet.

    Tűz fölé tesszük, és amíg nem jelenik meg a bográcsban a leve, erőteljesen tüzelünk alatta. Keverni nem szabad, csak forgatni.

    Ha a bográcsban lévő anyagot ellepi a lé és forr, akkor mérsékeljük alatta a tüzet. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk. Ha nagyon forr, akkor magasabbra emeljük a bográcsot a tűz fölött, különben a hús könnyen szétfő.

    Mérsékelt tűzön, állandó forrás mellett a birka korától függően kb. 4 óra alatt fő puhára. Akkor főtt meg, ha a csontokról leválik a hús. Főzés közben néha meg kell forgatni a bográcsot, hogy ne tudjon leégni.

    A főzés vége előtt, amikor már puha a hús, hozzáöntjük a vörösbort, még 10 percet forraljuk, és tálaljuk.

    Tipp:

    Főtt burgonyával, friss kenyérrel, csípős és csemege savanyúsággal kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá