Birkapörkölt bográcsban

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
260 perc
Mennyiség:
15 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 5 kg birkahús (comb, lapocka, oldalas)
  • 1 kg vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 mk őrölt kömény
  • 5 babérlevél
  • 6 ek pirospaprika
  • 4 ek só
  • 3 ek sertészsír
  • 3 paradicsom
  • 3 paprika
  • 6 szárított erőspaprika
  • 10 szem borókabogyó
  • 2 mk őrölt bors
  • 5 dl száraz vörösbor

Elkészítése:

A birkahús vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a többféle hús (comb, lapocka, nyak, oldalas) egy birkából legyenek. A hús lefaggyúzását, mosását mindenki ízlésére bízom. (Én a nagyobb faggyú darabokat távolítom csak el, szeretem a birkaszagú pörköltet.)

A combot, vagy lapockát kicsontozzuk, ezeket a csontokat kétfelé fűrészeljük. A színhúst 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk. Az oldalast a “pálcák” között szétvágjuk, és 3-4 cm darabokra fűrészeljük a bordacsontoknál. Az apró csontmorzsalékot lemossuk a húsról.

A vöröshagymát félbevágjuk, majd felkarikázzuk. A fokhagymát és az erős paprikát apróra vágjuk, a paradicsomot és paprikát szeleteljük, a borókabogyót a kés lapjával szétnyomjuk.

A bográcsban rétegesen helyezzük el a hozzávalókat.

Megfelelő méretű bográcsot kikenünk sertészsírral. Az aljára helyezzük a csontokat, erre rakjuk a csontos húst, majd a vöröshagyma 1/3-át. Rászórjuk a kömény felét, 3 babérlevelet, meg a fele erős paprikát.

A következő réteg a színhús fele, erre rakjuk a vöröshagyma második 1/3-át, a fokhagymát, a maradék köményt és babérlevelet. Rászórjuk a pirospaprikát, a sót és a maradék erős paprikát.

Az utolsó réteg a színhús másik fele, majd a maradék vöröshagyma, és befedjük felszeletelt paprikával és paradicsommal. Közepére szórjuk a szétnyomott boróka bogyót és az őrölt borsot. Kicsit megnyomkodjuk a bográcsban lévőket, hogy ne legyen nagyon laza, és a bogrács oldalánál óvatosan aláöntünk 5 dl vizet.

Tűz fölé tesszük, és amíg nem jelenik meg a bográcsban a leve, erőteljesen tüzelünk alatta. Keverni nem szabad, csak forgatni.

Ha a bográcsban lévő anyagot ellepi a lé és forr, akkor mérsékeljük alatta a tüzet. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk. Ha nagyon forr, akkor magasabbra emeljük a bográcsot a tűz fölött, különben a hús könnyen szétfő.

Mérsékelt tűzön, állandó forrás mellett a birka korától függően kb. 4 óra alatt fő puhára. Akkor főtt meg, ha a csontokról leválik a hús. Főzés közben néha meg kell forgatni a bográcsot, hogy ne tudjon leégni.

A főzés vége előtt, amikor már puha a hús, hozzáöntjük a vörösbort, még 10 percet forraljuk, és tálaljuk.

Tipp:

Főtt burgonyával, friss kenyérrel, csípős és csemege savanyúsággal kínáljuk.