Betyáros húsgolyók túrós galuskával recept
Hozzávalók
Húsgolyókhoz:
- 50 dkg darált hús
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 fej lilahagyma
- 25 dkg gomba
- 2 evőkanál aprított petrezselyemzöld
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 2,5 dl víz
- 2 dl tejföl
- só
- bors
Túrós galuskához:
- 25 dkg túró
- 15 dkg liszt
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - kb. 1 dl langyos víz
- só
- kapor
Elkészítése
A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát, a zúzott fokhagymát, sót és borsot. Alaposan összegyúrjuk, majd diónyi gombócokat formázunk belőle.
A felkockázott szalonnát egy magas falú serpenyőben kisütjük. A pirított szalonnát kivesszük, a visszamaradt zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott lilahagymát. Rátesszük a szeletelt gombát, megszórjuk az aprított petrezselyemmel, és néhány percig együtt pirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a pirospaprikát, sózzuk, majd felöntjük vízzel. Beletesszük a húsgombócokat, lefedjük, és kis lángon puhára főzzük. Ha szükséges, közben kevés vizet pótolunk, hogy maradjon szaftja.
Amikor a húsgolyók megpuhultak, a tejfölt simára keverjük kevés forró szafttal, majd visszaöntjük a serpenyőbe, és átkeverjük az egészet.
A túrós galuska elkészítése
A túrót egy tálban elkeverjük a tojásokkal, a sóval és a vízzel. Hozzáadjuk a lisztet, és fakanállal sima, kissé lágy tésztát keverünk.
Forró, sós vízben két evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk, majd néhány perc alatt kifőzzük. Amikor feljönnek a víz tetejére, készen vannak. Szűrőlapáttal kiszedjük, lecsepegtetjük, és ízlés szerint aprított kaporral megszórjuk.
Tálalás
A meleg túrós galuskát tányérra halmozzuk, mellé szedjük a szaftos gombás húsgolyókat, és bőven meglocsoljuk a tejfölös szafttal.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »









