Betyáros húsgolyók túrós galuskával

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Betyáros húsgolyók túrós galuskával

Hozzávalók

Húsgolyókhoz:

  • 50 dkg darált hús
  • 1 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej lilahagyma
  • 25 dkg gomba
  • 2 evőkanál aprított petrezselyemzöld
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 2,5 dl víz
  • 2 dl tejföl
  • bors

Túrós galuskához:

  • 25 dkg túró
  • 15 dkg liszt
  • 2 tojás
  • kb. 1 dl langyos víz
  • kapor

 

Elkészítése

A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát, a zúzott fokhagymát, sót és borsot. Alaposan összegyúrjuk, majd diónyi gombócokat formázunk belőle.

A felkockázott szalonnát egy magas falú serpenyőben kisütjük. A pirított szalonnát kivesszük, a visszamaradt zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott lilahagymát. Rátesszük a szeletelt gombát, megszórjuk az aprított petrezselyemmel, és néhány percig együtt pirítjuk.

Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a pirospaprikát, sózzuk, majd felöntjük vízzel. Beletesszük a húsgombócokat, lefedjük, és kis lángon puhára főzzük. Ha szükséges, közben kevés vizet pótolunk, hogy maradjon szaftja.

Amikor a húsgolyók megpuhultak, a tejfölt simára keverjük kevés forró szafttal, majd visszaöntjük a serpenyőbe, és átkeverjük az egészet.

A túrós galuska elkészítése

A túrót egy tálban elkeverjük a tojásokkal, a sóval és a vízzel. Hozzáadjuk a lisztet, és fakanállal sima, kissé lágy tésztát keverünk.

Forró, sós vízben két evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk, majd néhány perc alatt kifőzzük. Amikor feljönnek a víz tetejére, készen vannak. Szűrőlapáttal kiszedjük, lecsepegtetjük, és ízlés szerint aprított kaporral megszórjuk.

Tálalás

A meleg túrós galuskát tányérra halmozzuk, mellé szedjük a szaftos gombás húsgolyókat, és bőven meglocsoljuk a tejfölös szafttal.