Hozzávalók
Húsgolyókhoz:
Túrós galuskához:
Elkészítése
A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát, a zúzott fokhagymát, sót és borsot. Alaposan összegyúrjuk, majd diónyi gombócokat formázunk belőle.
A felkockázott szalonnát egy magas falú serpenyőben kisütjük. A pirított szalonnát kivesszük, a visszamaradt zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott lilahagymát. Rátesszük a szeletelt gombát, megszórjuk az aprított petrezselyemmel, és néhány percig együtt pirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a pirospaprikát, sózzuk, majd felöntjük vízzel. Beletesszük a húsgombócokat, lefedjük, és kis lángon puhára főzzük. Ha szükséges, közben kevés vizet pótolunk, hogy maradjon szaftja.
Amikor a húsgolyók megpuhultak, a tejfölt simára keverjük kevés forró szafttal, majd visszaöntjük a serpenyőbe, és átkeverjük az egészet.
A túrót egy tálban elkeverjük a tojásokkal, a sóval és a vízzel. Hozzáadjuk a lisztet, és fakanállal sima, kissé lágy tésztát keverünk.
Forró, sós vízben két evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk, majd néhány perc alatt kifőzzük. Amikor feljönnek a víz tetejére, készen vannak. Szűrőlapáttal kiszedjük, lecsepegtetjük, és ízlés szerint aprított kaporral megszórjuk.
A meleg túrós galuskát tányérra halmozzuk, mellé szedjük a szaftos gombás húsgolyókat, és bőven meglocsoljuk a tejfölös szafttal.