Zserbó szelet recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 6 dkg porcukor
- 3 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1,2 dl tej
- csipet só
- 24 g friss élesztő
- 3 g sütőpor
Töltelékhez:
- 30 dkg kristálycukor
- 72 dkg darált dió
- 1 db citrom héja reszelve
- 2 üveg (2*720 ml) sárgabarack lekvár
Továbbá:
- csokoládé vagy tortabevonó
Elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a diót, a cukrot és a citrom reszelt héját, és félretesszük.
A tészta hozzávalóit egy keverőtálba tesszük. A tojások sárgáját először simára keverjük a tejjel, hogy elkerüljük a darabos állagot. Az egészet alaposan összegyúrjuk, amíg rugalmas tésztát kapunk. A tésztát lisztezett felületen hengerré formázzuk, majd öt egyenlő részre osztjuk. (Ha pontosak szeretnénk lenni, mérleggel kimérhetjük, kb. 230 grammos darabok lesznek.) A gombócokat hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy 19×32 cm-es, magas falú tepsit vajjal kikenünk, majd liszttel meghintünk.
A hűtőből kivesszük az első tésztagombócot, és a tepsi méreténél kissé nagyobbra nyújtjuk. A kinyújtott lapot a tepsibe helyezzük, és a széleit óvatosan a tepsi oldalára tapasztjuk. A tészta vékony lesz, de az élesztőtől sütés közben megemelkedik.
A tésztát megkenjük egy réteg lekvárral, majd bőségesen megszórjuk a diós keverékkel. A hűtőből elővesszük a következő tésztalapot, kinyújtjuk a tepsi méretére, és ráhelyezzük az előző rétegre. Ismét jöhet a lekvár és a dió. Ezt addig folytatjuk, amíg az utolsó tésztaréteg is a tetejére kerül.
Egy hurkapálcával több helyen átszúrjuk a zserbót a tepsi aljáig, hogy a rétegek jól összesüljenek. Az előmelegített sütőbe tesszük, és alsó-felső sütéssel kb. 50 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve teljesen kihűtjük, majd egy késsel körbevágjuk a szélét, hogy elváljon a tepsitől. A zserbót fejjel lefelé kiborítjuk egy tálcára, hogy szép, egyenletes felületet kapjunk a tetején.
A bevonathoz 3 tábla étcsokoládét olvasztunk meg (vagy tortabevonót használunk), és egyenletesen eloszlatjuk a zserbó tetején. Miután a csokoládé megdermedt, éles késsel szeletekre vágjuk. Ez a klasszikus sütemény minden ünnepi asztal dísze lehet!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »