Zserbó szelet recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 6 dkg porcukor
- 3 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 1,2 dl tej
- csipet só
- 24 g friss élesztő
- 3 g sütőpor
Töltelékhez:
- 30 dkg kristálycukor
- 72 dkg darált dió
- 1 db citrom héja reszelve
- 2 üveg (2*720 ml) sárgabarack lekvár
Továbbá:
- csokoládé vagy tortabevonó
Elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a diót, a cukrot és a citrom reszelt héját, és félretesszük.
A tészta hozzávalóit egy keverőtálba tesszük. A tojások sárgáját először simára keverjük a tejjel, hogy elkerüljük a darabos állagot. Az egészet alaposan összegyúrjuk, amíg rugalmas tésztát kapunk. A tésztát lisztezett felületen hengerré formázzuk, majd öt egyenlő részre osztjuk. (Ha pontosak szeretnénk lenni, mérleggel kimérhetjük, kb. 230 grammos darabok lesznek.) A gombócokat hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy 19×32 cm-es, magas falú tepsit vajjal kikenünk, majd liszttel meghintünk.
A hűtőből kivesszük az első tésztagombócot, és a tepsi méreténél kissé nagyobbra nyújtjuk. A kinyújtott lapot a tepsibe helyezzük, és a széleit óvatosan a tepsi oldalára tapasztjuk. A tészta vékony lesz, de az élesztőtől sütés közben megemelkedik.
A tésztát megkenjük egy réteg lekvárral, majd bőségesen megszórjuk a diós keverékkel. A hűtőből elővesszük a következő tésztalapot, kinyújtjuk a tepsi méretére, és ráhelyezzük az előző rétegre. Ismét jöhet a lekvár és a dió. Ezt addig folytatjuk, amíg az utolsó tésztaréteg is a tetejére kerül.
Egy hurkapálcával több helyen átszúrjuk a zserbót a tepsi aljáig, hogy a rétegek jól összesüljenek. Az előmelegített sütőbe tesszük, és alsó-felső sütéssel kb. 50 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve teljesen kihűtjük, majd egy késsel körbevágjuk a szélét, hogy elváljon a tepsitől. A zserbót fejjel lefelé kiborítjuk egy tálcára, hogy szép, egyenletes felületet kapjunk a tetején.
A bevonathoz 3 tábla étcsokoládét olvasztunk meg (vagy tortabevonót használunk), és egyenletesen eloszlatjuk a zserbó tetején. Miután a csokoládé megdermedt, éles késsel szeletekre vágjuk. Ez a klasszikus sütemény minden ünnepi asztal dísze lehet!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »









