Zserbó szelet recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 6 dkg porcukor
- 3 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1,2 dl tej
- csipet só
- 24 g friss élesztő
- 3 g sütőpor
Töltelékhez:
- 30 dkg kristálycukor
- 72 dkg darált dió
- 1 db citrom héja reszelve
- 2 üveg (2*720 ml) sárgabarack lekvár
Továbbá:
- csokoládé vagy tortabevonó
Elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a diót, a cukrot és a citrom reszelt héját, és félretesszük.
A tészta hozzávalóit egy keverőtálba tesszük. A tojások sárgáját először simára keverjük a tejjel, hogy elkerüljük a darabos állagot. Az egészet alaposan összegyúrjuk, amíg rugalmas tésztát kapunk. A tésztát lisztezett felületen hengerré formázzuk, majd öt egyenlő részre osztjuk. (Ha pontosak szeretnénk lenni, mérleggel kimérhetjük, kb. 230 grammos darabok lesznek.) A gombócokat hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy 19×32 cm-es, magas falú tepsit vajjal kikenünk, majd liszttel meghintünk.
A hűtőből kivesszük az első tésztagombócot, és a tepsi méreténél kissé nagyobbra nyújtjuk. A kinyújtott lapot a tepsibe helyezzük, és a széleit óvatosan a tepsi oldalára tapasztjuk. A tészta vékony lesz, de az élesztőtől sütés közben megemelkedik.
A tésztát megkenjük egy réteg lekvárral, majd bőségesen megszórjuk a diós keverékkel. A hűtőből elővesszük a következő tésztalapot, kinyújtjuk a tepsi méretére, és ráhelyezzük az előző rétegre. Ismét jöhet a lekvár és a dió. Ezt addig folytatjuk, amíg az utolsó tésztaréteg is a tetejére kerül.
Egy hurkapálcával több helyen átszúrjuk a zserbót a tepsi aljáig, hogy a rétegek jól összesüljenek. Az előmelegített sütőbe tesszük, és alsó-felső sütéssel kb. 50 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve teljesen kihűtjük, majd egy késsel körbevágjuk a szélét, hogy elváljon a tepsitől. A zserbót fejjel lefelé kiborítjuk egy tálcára, hogy szép, egyenletes felületet kapjunk a tetején.
A bevonathoz 3 tábla étcsokoládét olvasztunk meg (vagy tortabevonót használunk), és egyenletesen eloszlatjuk a zserbó tetején. Miután a csokoládé megdermedt, éles késsel szeletekre vágjuk. Ez a klasszikus sütemény minden ünnepi asztal dísze lehet!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »