Hozzávalók:
Tésztához:
Töltelékhez:
Továbbá:
Elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a diót, a cukrot és a citrom reszelt héját, és félretesszük.
A tészta hozzávalóit egy keverőtálba tesszük. A tojások sárgáját először simára keverjük a tejjel, hogy elkerüljük a darabos állagot. Az egészet alaposan összegyúrjuk, amíg rugalmas tésztát kapunk. A tésztát lisztezett felületen hengerré formázzuk, majd öt egyenlő részre osztjuk. (Ha pontosak szeretnénk lenni, mérleggel kimérhetjük, kb. 230 grammos darabok lesznek.) A gombócokat hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy 19×32 cm-es, magas falú tepsit vajjal kikenünk, majd liszttel meghintünk.
A hűtőből kivesszük az első tésztagombócot, és a tepsi méreténél kissé nagyobbra nyújtjuk. A kinyújtott lapot a tepsibe helyezzük, és a széleit óvatosan a tepsi oldalára tapasztjuk. A tészta vékony lesz, de az élesztőtől sütés közben megemelkedik.
A tésztát megkenjük egy réteg lekvárral, majd bőségesen megszórjuk a diós keverékkel. A hűtőből elővesszük a következő tésztalapot, kinyújtjuk a tepsi méretére, és ráhelyezzük az előző rétegre. Ismét jöhet a lekvár és a dió. Ezt addig folytatjuk, amíg az utolsó tésztaréteg is a tetejére kerül.
Egy hurkapálcával több helyen átszúrjuk a zserbót a tepsi aljáig, hogy a rétegek jól összesüljenek. Az előmelegített sütőbe tesszük, és alsó-felső sütéssel kb. 50 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve teljesen kihűtjük, majd egy késsel körbevágjuk a szélét, hogy elváljon a tepsitől. A zserbót fejjel lefelé kiborítjuk egy tálcára, hogy szép, egyenletes felületet kapjunk a tetején.
A bevonathoz 3 tábla étcsokoládét olvasztunk meg (vagy tortabevonót használunk), és egyenletesen eloszlatjuk a zserbó tetején. Miután a csokoládé megdermedt, éles késsel szeletekre vágjuk. Ez a klasszikus sütemény minden ünnepi asztal dísze lehet!