Vaníliakrémes diószelet recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy nagy gáztepsihez:
Lapokhoz:
- 400 g FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje (kb 12-14 db)
- 180 g nyírfacukor vagy ennek megfelelő édesítő
- 300 g darált dió
- 60 g búza finomliszt
- 120 g teljes kiörlésű búzaliszt
- 20 g sütőpor
- 50 g durvára vágott dió a szóráshoz
A főzött alaphoz:
- 200 ml tejszín
- 300 ml víz
- 60 g vaníliás pudingpor
- 80 g cukornak megfelelő édesítő
- 30 g vaj
- vaníliaaroma vagy vanílarúd kikapart magja
- 15 g zselatin
Krémhez:
- 600 ml habtejszín
Elkészítése:
A lisztekhez hozzáadjuk a darált diót és a sütőport, majd alaposan elkeverjük.
A tojásfehérjéket felverjük a cukorral vagy édesítővel, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztes-diós keveréket. (Az eredeti recept csak fele ennyi hozzávalóval dolgozik a tésztánál, de én nem tudtam olyan vékonyra elkenni egy adagból, így a dupláját kevertem ki a masszának).
A tepsibe sütőpapírt fektetünk, elterítjük benne a masszát, rászórjuk a diót és 180 fokos sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük, majd kihűtjük. A kihűlt lapot függőlegesen félbe vágjuk.
A főzött alaphoz elkeverjük a pudingport és a tejszín, víz keverékét csomómentesen, majd sűrűre felfőzzük. Még forrón belekeverjük a vajat, édesítőt és a vaníliát. Folpackkal letakarva kifűtjük.
A zselatint kevés vízbe beáztatjuk, majd mikróban folyósra melegítjük és összekeverjük a főzött alappal. A jól behűtött tejszínt keményre felverjük és beledolgozzuk a főzött krémet is.
Az egyik lapot egy állítható sütikeretbe vagy akkora tepsibe tesszük, amekkora a lapunk, majd rásimítjuk a krémet és befedjük a másik lappal. Eg éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap szeletelve tálaljuk.