Vaníliakrémes diószelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy nagy gáztepsihez:
Lapokhoz:

  • 400 g tojásfehérje (kb 12-14 db)
  • 180 g nyírfacukor vagy ennek megfelelő édesítő
  • 300 g darált dió
  • 60 g búza finomliszt
  • 120 g teljes kiörlésű búzaliszt
  • 20 g sütőpor
  • 50 g durvára vágott dió a szóráshoz

A főzött alaphoz:

  • 200 ml tejszín
  • 300 ml víz
  • 60 g vaníliás pudingpor
  • 80 g cukornak megfelelő édesítő
  • 30 g vaj
  • vaníliaaroma vagy vanílarúd kikapart magja
  • 15 g zselatin

Krémhez:

  • 600 ml habtejszín

Elkészítése:

A lisztekhez hozzáadjuk a darált diót és a sütőport, majd alaposan elkeverjük.

A tojásfehérjéket felverjük a cukorral vagy édesítővel, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztes-diós keveréket. (Az eredeti recept csak fele ennyi hozzávalóval dolgozik a tésztánál, de én nem tudtam olyan vékonyra elkenni egy adagból, így a dupláját kevertem ki a masszának).

A tepsibe sütőpapírt fektetünk, elterítjük benne a masszát, rászórjuk a diót és 180 fokos sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük, majd kihűtjük. A kihűlt lapot függőlegesen félbe vágjuk.

A főzött alaphoz elkeverjük a pudingport és a tejszín, víz keverékét csomómentesen, majd sűrűre felfőzzük. Még forrón belekeverjük a vajat, édesítőt és a vaníliát. Folpackkal letakarva kifűtjük.

A zselatint kevés vízbe beáztatjuk, majd mikróban folyósra melegítjük és összekeverjük a főzött alappal. A jól behűtött tejszínt keményre felverjük és beledolgozzuk a főzött krémet is.

Az egyik lapot egy állítható sütikeretbe vagy akkora tepsibe tesszük, amekkora a lapunk, majd rásimítjuk a krémet és befedjük a másik lappal. Eg éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap szeletelve tálaljuk.